İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ruhban Okulu’nda heyecanlı bekleyiş

Ece Üner / İstanbul

NTV

28 Temmuz 2004 — Heybeliada Ruhban Okulu’nun diğer üniversitelerle eşit konuma getirilmesi gerektiğini savunan Başrahip, yurtdışından hoca ve öğrenci getirilmesininin ise şart olduğunu düşünüyor.

Ankara’nın Avrupa Birliği’nin isteği doğrultusunda Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması için çalışmalara başlaması tartışmaları da beraberinde getirdi.

1971’de kapatılan okulun kapılarının yeniden açılıp açılmayacağı ve hükümetin attığı adımların Avrupa Birliği’ni tatmin edip etmeyeceği soruları yanıt ararken, Ruhban Okulu’nun Başrahibi Apostolos Daniilidis NTV’ye konuştu. Daniilidis, Heybeliada Ruhban Okulu’nun diğer üniversitelerle eşit konuma getirilmesi gerektiğini savundu.

Daniilidis, İstanbul’da yetişen yabancı din adamlarının Türkiye için bir avantaj olacağı görüşünde. Yurtdışından hoca ve öğrenci getirilmesininin ise şart olduğunu düşünüyor.

Daniilidis, “İstanbul’da o kadar az cemaat kaldı ki, burda eğitim verecek insan yok. Sadece eğitimci değil öğrenci lazım. Çok istekler var Amerika’dan, Avrupa’dan hatta Ortadoğu’dan. Ağırlıklı yurtdışından gelmeli, çünkü buradaki cemaat yetersiz” dedi.

Başrahip Daniilidis, gelişmelere olumlu yaklaşsa da, Ankara’nın çalışmalarından habersiz bırakılmaktan şikayetçi.

Başrahip, “Hükümetin ve komisyonların toplantılarına patrikhaneden kimse katılmıyor. Hangi statüyle başlalayacağız bilmiyoruz. Muammalı bilinmeyen bir statü nasıl kabullenilecek?” diye soruyor.

Başrahip, eski Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Makarios’un Heybeliada Ruhban Okulu’ndan mezun olduğu iddialarını ise kesin bir dille yalanladı.

Yorumlar kapatıldı.