İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan ikna için Paris´te

RADİKAL – ANKARA – AB’nin Türkiye’yle üyelik müzakerelerine başlama kararının belli olacağı aralıktaki zirve için geri sayım sürerken, hükümetin AB üyelerini ikna atağının en kritik ayağında. Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’in “Şartlı evet kararı çıkabilir” açıklamasıyla sarsılan Başbakan Tayyip Erdoğan, AB’nin Türkiye’ye mesafeli duran ağır topu Fransa’yı ziyaret ediyor. Bugün Paris’e hareket edecek Erdoğan’ın üç günlük çok yoğun programı var. Kalabalık bir işadamı grubu da götüren Erdoğan, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Başbakan Jean-Pierre Raffarin, iktidardaki UMP’nin siyaseti bırakacağını açıklayan lideri Alain Juppe ve ana muhalefetteki Sosyalistlerin lideri François Holland’la görüşecek.

Airbus ihalesi için rica kuyruğu

Yarın Fransız işadamlarına ‘Türkiye-Fransa: Etkili Bir Ortaklık İçin Yeni Perspektifler’ konulu bir sunum yapacak olan Erdoğan, ardından Chirac tarafından kabul edilecek. Türkiye’nin reformlarını ayrıntılı aktaracak olan Erdoğan, “Türkiye’nin AB üyeliği Fransa’yı rahatlatır. Kararınızı verin, Türkiye AB’ye hazır” mesajını verecek.

Ziyarette, THY’nin 1.6 milyar dolarlık uçak alımı da gündeme gelecek. THY’nin Amerikan Boeing ve Fransız Airbus arasında tercih yapması için iki ülkenin baskısına maruz kalan Ankara, iki ülkeden de uçak alma görüşünde. Airbus ile Boeing arasındaki fiyat farkının giderilmesi için pazarlıklar sürerken, Airbus’tan kaç uçak alınacağının Erdoğan’ın ziyaretinde netleşmesi bekleniyor. Schröder ile Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Airbus için ricacı olup bunun Fransa’nın Türkiye’ye yönelik siyasetini olumlu etkileyeceğini iletmişti. Airbus’a motor üreten Rolls Royce adına Britanya Başbakanı Tony Blair’in de Airbus için ricacı olduğu belirtiliyor.

Ermeni dernekleri ise, Erdoğan’ı protestoya hazırlanıyor. Fransa Ermeni Dernekleri Koordinasyon Konseyi, FRA Taşnaksutiun ve ADL Ramgayar dernekleri, bir bildiri yayımlayarak, Ermeni vatandaşlarını 20 Temmuz’da Paris ve Marsilya’da Erdoğan’ı protesto gösterilerine katılmaya çağırdı. Dernekler, Erdoğan’ın programını web sitelerinde yayımlayarak, Ermeni vatandaşlarını gösteri yapmaya davet ediyor. Bildiride, “Soykırım iddialarını reddeden bir Türkiye’nin AB üyeliğini kabul edemeyiz. Türk başbakanının gözlerimizin önünde bir yanlış bilgilendirme ve halkla ilişkiler kampanyası yürütmesini kabul edemeyiz. Türkiye’ye hayır” deniyor.

Yorumlar kapatıldı.