İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrikhane konusunda yanıt yok!

Emin ÇÖLAŞAN

SEVGİLİ okuyucularım, geçtiğimiz pazar günkü yazımda ilginç ama hemen hiç bilinmeyen bir konuya değinmiştim.

İstanbul’daki Patrikhane’nin ana giriş kapısı 1821 yılından bu yana kapalı tutuluyordu. Bunun nedeni ise Patrik Gregorius’un o yıllarda Yunanistan’da çıkan Mora isyanını teşvik ettiği iddiasıyla ana kapı önünde idam edilmiş olmasıydı.

Bu kapı, Patrikhane tarafından tam 183 yıldan beri kapalı tutuluyor.

Bir protesto!

Pazar günkü yazımda bu konuda bizim Dışişleri Bakanlığı ya da Patrikhane’den bir yanıt beklediğimi belirtmiştim.

Hiçbir şey gelmedi.

Ödün veren, alttan alan taraf hep biz oluyoruz. Biz karşımızdakilerden hiçbir şey isteme hakkına ve yüreğine sahip değiliz.

Şimdi burada bir kez daha vurguluyorum: Bir açıklama bekliyorum. Bu konu, bu gerçekler şudur veya budur… Ama Türk milletinin bunları bilmeye hakkı olmalıdır.

Lütfen Dışişleri Bakanlığı, yanıt veriniz! Bu kapıyı açtırmayı düşünüyor musunuz?

Lütfen Patrikhane, yanıt veriniz! Bu kapıyı açmayı düşünüyor musunuz?

KİTAPLAR ARASINDA

Bu yaz günlerinde çoğunuz tatile çıkıyorsunuz. Gündem, konular ve siyaset sıkıcı, bunaltıcı. Bu yeni çıkan kitapları okurken tatilde, evde veya işinizin başında olabilirsiniz.

Unutmayın, okunması gereken çok hoş kitaplar var. Sizi düşündürecek, bilgi verecek ve güldürecek… Yaşadığınız sıkıntı ve gerilimlerden belki birkaç saat için sizi koparıp başka dünyalara götürecek, hem de bir şeyler öğretecek…

Uğur Yıldırım’ın kitabı: Dünden Bugüne Patrikhane (Kaynak Yayınları). Patrikhane’nin geçmişi ve bugünü.

Salim Taşçı’nın kitabı: Satılık Dünya (Ümit Yayıncılık). Salim Taşçı Türkiye’nin önde gelen emlakçılarından biri. Bu alanda yaşadıklarını, ev ve arsa alıp satarken başından geçenleri tek tek anlatmış. Okurken kahkahalarla gülecek, Türk insanını biraz daha iyi tanıyacaksınız.

Çetin Yetkin’in kitabı: Bir Savcının Not Defterinden (Otopsi Yayınları). Yetkin uzun yıllar anarşi ve terör döneminde savcılık yapıyor ve yaşadıklarını anlatıyor. Kitapta anlatılan ‘adalet’ gerçeklerinde belki kendinizi bulacaksınız.

Hulki Cevizoğlu’nun kitabı: Ya Sev, Ya Sevr. Bir Gafletin Büyümesi (Ceviz Kabuğu Yayınları). PKK olayı, içte ve dışta uğradığımız inanılmaz ihanetler, beceriksizliğimiz, kişiliksizliğimiz. Belgelerle, olaylarla.

Aydın Boysan’ın kitabı: Nereye Gitti İstanbul (Yapı Kredi Yayınları). Eski İstanbul’a, geçmişin güzel günlerine özlem. Kara mizah oluşturan anılar.

Ümit Sarıaslan’ın kitabı: Demir Ağlardan Örümcek Ağlarına (Otopsi Yayınları). Türkiye’nin ve özellikle Cumhuriyet döneminin demiryolları olayı. Bu konuda nereden nereye, hangi aymazlık ve ihanetler sonucu geldiğimizin belgeleri.

* * *

Yeri gelmişken size Ali Nejat Ölçen’den söz etmek istiyorum. Ölçen Devlet Planlama Teşkilatı’nın kurucularından. Devlet Yokuşu gibi anı kitapları var. Şimdi ‘Türkiye Sorunları’ isimli bir kitapçık yayınlıyor. Son sayıda ilginç bir olay anlatıyor. 1967 yılında Turgut Özal DPT Müsteşarı. Takunyalı ekibin başı. 2. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın 81. sayfasında tahrifat yapıyor. Planda meslek lisesi mezunlarının ancak kendi dallarında yüksek öğrenim yapması öngörülüyor. Özal bu sayfayı bir gece jiletle dibinden kestirip ‘İmam hatip mezunları hariç’ diye yazdırıyor. Bu hile, Plan Meclis’te görüşülürken fark ediliyor. Başbakan Demirel’e böyle bir direktif verip vermediği soruluyor, vermediğini söylüyor. Tahrifat milletvekilleri tarafından verilen önergelerle ortaya çıkarılıyor ve geri çekiliyor.

İmam hatip sömürüsü taaa o yıllarda böyle numaralarla başlatılıyor, giderek din tüccarlarının arka bahçesine dönüşüyor.

(Nejat Ölçen’in sitesinde çok ilginç yazılar ve olaylar var. Okumanızı öneririm. www.olcen.net.)

Yorumlar kapatıldı.