İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bu ada martıların özgürlüğü için turizme açılmıyor

Van Gölü’ndeki Çarpanak Adası, martılara zarar vereceği gerekçesiyle turizme açılmıyor.

Çarpanak Adası, 9. yüzyılda yapılan ve 15. yüzyıla kadar faaliyetini sürdüren Saint Jean Kilisesi nedeniyle kültür turizmi açısından büyük önem taşıyor. Ancak, martıların doğal yaşam alanı olarak seçtiği ada, doğal dengenin devamının sağlanması düşüncesiyle ziyarete kapalı tutuluyor.

Van Müze Müdürü Mete Tozkoparan, adayı önceki yıllarda turizme açmayı planladıklarını, ancak bu düşünceden, martıların olumsuz etkileneceği düşüncesiyle vazgeçildiğini bildirdi. Martıların yumurtalarını adanın her yerine gelişigüzel bıraktığını anlatan Tozkoparan, insan yoğunluğuyla birlikte adadaki doğal dengenin bozulacağını, ekolojik dengenin altüst olacağını ifade etti. Tozkoparan, adanın tamamının turizme açılmasının sakıncalı olduğunu, doğal dengeye zarar verilmemesi açısından insanların sadece kiliseyi gezip adadan ayrılması gerektiğini belirtti. Sit alanı olan Çarpanak Adası’nın eleman yetersizliği nedeniyle fazla kontrol edilemediğini bildiren Tozkoparan, ada çevresinde yeni düzenleme yapılması gerektiğine dikkat çekti. Saint Jean Kilisesi’nin duvarlarına yağlıboyayla yazılan yazıların görüntüyü bozduğuna işaret eden Tozkoparan, kilisenin restorasyonu için de yetkili kurumlara başvuruda bulunduklarını belirtti.

Restorasyon sırasında yağlıboya yazıların silinmesi halinde kilise duvarlarının hasar göreceğine değinen Tozkoparan, duvarlara yağlıboyayla yazı yazan 8 kişinin isimlerinin tespit edildiğini ve haklarında ağır ceza mahkemesine dava açıldığını bildirdi. Tozkoparan, kültür değerlerinin en iyi şekilde korunması konusunda duyarlı olunmasını istedi.

Van, aa

Yorumlar kapatıldı.