İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ZİRVE ÇERÇEVESİNDE VARTAN OSKANYAN ABDULLAH GÜL VE DAHA SONRA TÜRKİYE VE AZERBAYCAN DIŞİŞLERİ BAKANLARIYLA ÜÇLÜ GÖRÜŞMEDE BULUNDU

Türkiye tarafından abluka politikasının 11 yıldır devam ettiği ve Ermenistan’la diplomatik ilişki kurmayı reddetmesinden ötürü Devlet başkanı Robert Koçaryan’ın katılmadığı NATO-Istanbul zirvesi’nde Ermenistan, 46 ülke heyetleri içinde en alt düzeyde temsil edildi.

Dün öğle saatlerinde İstanbul’a gelen Dışişleri bakanı Vartan Oskanyan, Istanbul Ermeni Patrikhanesi’nde ermeni toplum temsilcilerine yaptığı açıklamada, Abdullah Gül ile yapacağı ikili buluşmanın öneminden bahsetti ve Türkiye’yle iyi komşuluk ilişkileri tesisinin ülkesinin sorunlarından biri olduğunu ifade etti. Yeni Türk Hükümetinin Ermenistan’la ilişkilerin iyileştirilmesi yönünde samimi arzularını gördüklerini de kaydeden Oskanyan, Ermeni-Türk ilişkilerinin tesisi meselesinde engeller görmediklerini, “ancak yaraların da unutulmamasi” gerektiğini belirtti.

Daha sonra Gül ile yaptığı görüşmeye ilişkin AZG ve Özgürlük Radyosu’na açıklamda bulunan Oskanyan, buluşmanın oldukça olumlu geçtiğini belirtti.

Devlet Başkanı Koçaryan’ın 1999 AGİT zirvesi sonrası Türkiye-Ermenistan diyaloğunda herhangi bir olumlu gelişme kaydedilmemesinden ötürü katılmadığı zirveden daha bir hafta önce, Ankara ile herhangi bir önşart olmaksızın diplomat ilişki kurmaya hazır olduklarını söylemiş, Ermenistan’ın Türkiyesiz de gelişenileceğini, Ermeni-Türk ilişkilerinde topun Türkiye sahasında olduğunu vurgulamıştı.

İki gün önce Ermenistan’a ilişkin açıklamada bulunan Türkiye Başbakan Recep tayyip Erdoğan, devamlı Ermenistan’ın arkasından koşmayacaklarını ifade etmişti.

Oskanyan-Gül-Mamedyarov üçlü buluşmasının da gerçekleştiği zirvede, Karabağ konusunun öncelikli tartışılıp tartışılmadığına ilişkin soruya Oskanyan olumsuz yanıtlarken, Zirve kapsamında ancak zirve öncesi 26 Haziran’da Istanbul’da gerçekleşen “Karadeniz bölgesinde yeni Avrasya Stratejisi” konferansında yaptığı konuşmada İlham Aliye, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’ın Ermenistan’la birleşmesine veya bağımsızlaşmasına izin vermeyeceklerine ilişkin bilindik söylemlerini tekrar etti. Istanbul kentinin Azerbaycan devlet başkanı için yabancı olmadığını, devlet başkanı seçilmeden önce İlham Aliyev’in serbest zamanlarını buradaki gazinolarda geçirdiğini ve çoğu zaman kaybettiğini de hatırlatalım.

Zirve kapsamında Istanbul’a gelen ABD başkanı George Bush’un ilk buluşmasını Türkiye’deki Ermeni, Suryani, Rum ve Yahudi azınlık liderleriyle gerçekleştirdiğini de ayrıca hatırlatalım.

Tatul Hakopyan /özet/

Yorumlar kapatıldı.