İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bir de Kafkas Zirvesi

Uğur ERGAN-Turan YILMAZ/İSTANBUL

İstanbul dün bir de Kafkas Zirvesi’ne sahne oldu. Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları dün ‘üçlü görüşme’ yaptılar. Gül, Dağlık Karabağ sorununda Türkiye’nin ‘katalizör rolü’ oynayabileceğini söyledi.

TÜRKİYE, Azerbaycan ve Ermenistan arasında İsmail Cem döneminde başlatılan ve belirli aralıklarla sürdürülen ‘üçlü görüşme’, NATO’nun İstanbul zirvesi sırasında en verimli halini aldı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammedyarov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan dün bir araya geldiler. Oskanyan üçlü buluşmalar için ‘Türkiye’nin inisiyatifini ve liderliğini’ kabul ettiğini bildirdi. Dünkü görüşmenin şimdiye kadar yapılanlardan daha verimli geçtiğinin bir diğer göstergesi de üç bakanın birbirlerine ön isimleriyle hitap etmesi oldu.

Edinilen bilgiye göre Gül, görüşmede Türkiye’nin Dağlık Karabağ’da ‘katalizör rolü’ oynayabileceğini, bu çerçevede aynı Kıbrıs’ta olduğu gibi ‘win-win (kazan-kazan)’ politikasından yana olduğunu ifade etti.

Görüşmede olumlu bir tavır sergileyen Oskanyan, NATO üyesi olan ve AB’ye üyelik sürecindeki Türkiye’nin, Güney Kafkasya’yı Batı kurumlarıyla bağlayacak son derece önemli bir ülke olduğunu ifade etti.

ADIM ATIN SINIR AÇILSIN

Görüşmede Oskanyan’ın, Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınırın açılmasını da gündeme getirdiği öğrenildi. Gül, Ermenistan’ın, Türk kamuoyunu da rahatsız eden bazı konularda adım atmasını istedi. Gül, Ermenistan’dan ‘sözde soykırım’ iddialarından ve anayasasında da yer alan Türkiye’den toprak talebinden vazgeçmesi gerektiğini anlattı. Gül, ayrıca atılacak küçük adımlarla belirli bir sürecin başlayabileceğini belirtti. Oskanyan, özellikle ‘soykırım’ sıkıntısının farkında olduğunu hissettirdi.

Yorumlar kapatıldı.