İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Türkiye laik ve inancında güçlü´

TOLGA AKINER

İSTANBUL – NATO zirvesi için İstanbul’a gelen ABD Başkanı George Bush, temaslarına dini liderlerle başladı. Bush, helikopterle geldiği Hilton Oteli’nde Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ermeni Patriği Mutafyan, Hahambaşı İshak Haleva ve Süryani Ortodoks Metropoliti Yusuf Çetin ile görüştü. Bush görüşme sonrası “Farklı dinlere, inançlara sahip önemli şahsiyetlerle görüştüm. Bana vakit ayırmalarından onur duydum. Dini liderler Türkiye’nin en iyi yönünü temsil ediyor” dedi. Bush, Türkiye’nin siyasetinde laik ve inancında güçlü olduğunu belirtti.

‘Bush Ruhban Okulu’na destek verdi’

Bush ile Türkiye’deki dini mozaikten bahsettiklerini kaydeden Fener Rum Patriği, “Başkan, ‘Dini mozaik Türkiye’nin zenginliğidir. Bunun sürmesi için tüm dinlerin din adamlarını yetiştirebilmeleri lazım. Yoksa bu zenginlik yok olacak’ dedi” diye konuştu. Bartholomeos, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması konusunun görüşme bittince yürürken açıldığını belirtip, Bush’un bu konuda Ankara’da yaptığı temaslardan tatmin olduğunu aktardığını kaydetti. Tüm din adamlarının görüşlerini ifade ettiğini anlatan Bartholomeos, Bush’un kendilerinden ‘dualarını’ istediğini de söyledi.

Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan da dinin barış projelerindeki yerinin konuşulduğunu belirtirken, Ortadoğu’daki şiddete dair rahatsızlıklarını aktardıklarını anlattı. Mutafyan, ABD Başkanı’nın “Emin olun bunlar gerçek yüzümüzü yansıtmıyor. Televizyonda seyrettiğiniz, özellikle Bağdat’taki hapishanedeki olayların, adalet hakkından gelecektir” dediğini kaydetti. Hahambaşı Haleva ise Bush’a Türkiye’de birlik içinde yaşadıklarını, bir sorunları olmadığını anlattıklarını aktardı.

Yorumlar kapatıldı.