İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

MEB’den ‘Ruhban Okulu’ raporu

22 Haziran 2004— Raporda; dünyadaki Ortodoks cemaati için Atina’da din adamı yetiştirildiğine dikkat çekilerek, “Bu din adamları İstanbul’da yetiştirilirse Türkiye bu işten kazançlı çıkar” görüşünden hareket edildi.

Milli Eğitim Bakanlığı hazırlayacağı rapor için öncelikle Heybeliada Ruhban Okulu’nun kapatılmasının nedenlerini araştırdı. Buna göre; Yunanistan’da yaşayan Türk azınlığın haklarında kısıtlamaya gidilmesi üzerine Türkiye’de Lozan Antlaşması’nda yer alan azınlık haklarında mutekabiliyet esasına dayanarak Ruhban Okulu’nu 1972 yılında kapattı. Ancak Yunanistan Avrupa Birliği’ne üye olduktan sonra azınlık hakları konusunda önemli adımlar attı. Şimdi Avrupa Birliği’ne aday olmak isteyen Türkiye’de benzer adımlar atmak zorunda.

YÖK YASASI’NA AYKIRI

Raporda Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi içinde bulunan “Dünya Dinleri Kürsüsü”nün varlığına dikkat çekiliyor ancak bunun Rumlar için yeterli olmadığının da altı çiziliyor. Açılması planlanan, üniversite niteliğindeki okulun karşısında bir engel bulunuyor. Bu da YÖK Yasası. Eğitim alacak din adamlarının kendi giysileri ile okulda bulunacak olmaları YÖK’ün kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı. Bu yüzden YÖK yasasında bir düzenlemeye gidilmesi gerekiyor

Heybeliada Ruhban Okulunun kapatılmasının ardından Ortodoks cemaati için dünyaya din adamı yetiştiren merkezin Atina Kilisesi olduğu da raporda yer alan bir başka tespit.

TÜRKİYE İÇİN AVANTAJ

Raporda Türkiye’yi tanıyan ve İstanbul’da yetişen din adamlarının tüm dünyada din eğitimi vermesinin Türkiye için avantaj olacağı da vurgulanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın kısa süre sonra tamamlayacağı raporun Dışişleri Bakanlığı, Bakanlar Kurulu ve AKP’nin yetkili organlarında değerlendirilmesi bekleniyor.

Yorumlar kapatıldı.