Heybeliada Ruhban Okulu’nu yeniden açmak için çalışma başlatan hükümet, iki formül üzerinde duruyor. Ruhban Okulu’nun ya ilahiyat fakültesi gibi üniversite bünyesinde faaliyet göstermesi ya da İHL’ler gibi meslek lisesi statüsüne alınması üzerinde duruluyor.
Hükümet, AB yolunda önemli bir engel olarak görülen Heybeliada Ruhban Okulu’nu yeniden açmak için çalışma başlattı. Başbakan Yardımcıları Abdullah Gül, Mehmet Ali Şahin, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’dan oluşan Reform İzleme Grubu’na, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de katıldı.
Bakanlar, Ruhban Okulu sorununu aşmak için iki formül geliştirdi. Birinci formül, Ruhban Okulu’nun İlahiyat Fakülteleri gibi üniversite bünyesinde faaliyet göstermesini öngörüyor. İkinci formülde ise Ruhban Okulu’nun İmam Hatip Liseleri gibi meslek lisesi statüsüne alınması düşünülüyor.
Laiklik tartışması
Fener Rum Patriği Bartholomeos’un çekinceli olduğu birinci formülle ilgili olarak hem hükümet içinde görüş ayrılıkları var, hem de YÖK bu düzenlemeye şiddetle karşı çıkıyor. YÖK, Ruhban Okulu’nun fakülte statüsüne alınmasının, Anayasa’daki “laiklik ve eğitim birliği” ilkesine aykırı olduğunu öne sürüyor.
Hükümet içinde bu formüle karşı çıkan bakanlar da Anayasa değişikliği olmadan yapılacak bir yasa değişikliğinin Çankaya Köşk’ünden döneceğini düşünüyor. Hükümet içinde bu konuya ilişkin bir başka endişe ise İmam Hatip Lisesi mezunlarına yönelik katsayı eşitsizliğini gideren YÖK Yasası tartışmalarında olduğu gibi yeni bir “laiklik” tartışmasına yol açarak, AB yolunda Türkiye gündeminin suni olarak meşgul edilmesi.
Meslek lisesi statüsü
İkinci formül Heybeliada Ruhban Okulu’nun İmam Hatip Liseleri gibi meslek lisesi statüsüne alınmasını öngörüyor. Ancak Fener Rum Patriği Bartholomeos, bu okuldaki eğitimin ortaöğretim düzeyine indirilmesine ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlanmasına karşı çıkıyor.
Yorumlar kapatıldı.