İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni lobisi yeni kriz peşinde

Ermeni Soykırım Yasası’nı kabul eden Fransa, şimdi de sözde soykırımı inkar eden ülkelerin cezalandırılmasını öngören bir yasa teklifini gündeme getirdi

Fransa’daki Ermeni lobisi, ‘sözde Ermeni soykırımını tanımayanların ve inkar edenlerin cezalandırılmasını’ isteyen bir yasa teklifini, Fransız parlamenterler aracılığıyla Fransa Meclisi’ne sundu. Fransız Sosyalist Parlamenter Didier Migaud ve arkadaşları tarafından Meclis Başkanlığı’na 8 Haziran’da sunulan ‘İnkar Yasası’ teklifi, Türkiye-Fransa arasında yeni bir krizin de habercisi oldu.

KONU ARAŞTIRILACAK

Aralık 2004’e kadar AB sürecinde sorun yaşamak istemeyen hükümet, Türkiye’ye müzakere tarihi verilmesine sıcak bakmayan Fransa ile yeni bir krizin eşiğine geldi. Yasa teklifi, sözde Ermeni soykırımını inkar eden Türkiye gibi ülkelerin cezalandırılmasını istiyor. Fransız parlamenterler, 1915 yılında soykırım olmadığını yazıp çizen basın yayın organlarının da cezalandırılmasını teklif etti. Yeni yasama yılında teklifin gündeme gelmesi bekleniyor.

Yasa Teklifi, 29 Ocak 2001 yılında kabul edilen ve Türk-Fransız ilişkilerinde büyük krize neden olan sözde Ermeni Soykırım Yasası$nda değişiklik yapılmasını da öngörüyor. Bu değişikliğe göre sözde Ermeni soykırımı, ‘insanlık adına işlenmiş suçlar’ kapsamına alınarak 3 yıl önce kabul edilen soykırım yasasına eklenecek. Sözde Ermeni soykırımını, ‘tüm insanlığa karşı işlenmiş suçlar’ kapsamına aldırmaya çalışan Ermeniler’in hedefi, soykırım yasasının 2’nci maddesini daha da güçlendirmek.

Yeni krize karşılık Türkiye, Fransa nezdinde şimdiden girişimlere başladı.

Brüksel’deki AB Zirvesi’nde Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile bir araya gelen Başbakan Tayyip Erdoğan, kritik süreçte Türkiye-Fransa ilişkilerinin gerilmemesi için azami gayretin gösterilmesini istedi. Chirac’ın, ‘Konu Türkiye ile Ermenistan arasındaki bir sorun. Bu konu iki ülkeyi ilgilendirir. AB için ön koşul olamaz’ dediği öğrenildi. Yasa teklifinden haberdar olmayan Chirac’ın konuyu araştıracağını söylediği belirtildi.

ErcanYAVUZ/ANKARA

Yorumlar kapatıldı.