İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cami yerine hastane yapın

Erdoğan’ın Chicago mesajları: Ilımlı İslam olmaz. Biz orta yolu bulmuş Müslümanız. Ne camiye ne de kiliseye yaranabiliyoruz

Rize’de 100 metre aralıklarla cami var. Neymiş, kan davası varmış. İbadet hürriyeti kısıtlanamaz. Ama bir yerde cami fazlaysa orada hastane, okul yapılması daha isabetli olur.”

BİZİ İHANETLE SUÇLADILAR

“HIRİSTİYAN dünyadan çok kilise talebi geliyor. Bunlara yanıt veriyoruz. Ama ne camiye ne kiliseye yaranabiliyoruz. Planlara cami yerine ibadethane yazdırdık diye bazıları ihanetle suçladı.”

ÖZAL DEYİNCE OLUYOR DA

“ÖZAL ve Demirel ‘kişiler değil devlet laik olur’ deyince ses çıkmadı, ben deyince çıkıyor. Türkiye ılımlı İslam ülkesi değil. Ilımlı derseniz ılımsızı da çıkar. İslam aşırılıkları reddeder.”

***

Ne camiye ne kiliseye yaranabildik

Hıristiyan dünyasının Türkiye’de kilise yapılması konusunda inanılmaz talepleri bulunduğunu belirten Erdoğan, “Yeni imar planında cami yerine ibadethane lafını kullandık diye ihanetle suçlandık” dedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, ABD’deki Türkler’le yaptığı sohbet toplantısında bir Türk vatandaşının “Türkiye’de gereğinden çok cami yaptırılması yerine okul, hastane inşa edilmesi daha iyi olmaz mı?” sorusu üzerine, bu görüşü desteklediğini açıkladı. Türkiye’nin Chicago Başkonsolosluğu’nun dünyanın beşinci, kentin ikinci en yüksek binası olan John Hancook’da düzenlediği kahvaltılı toplantıda Erdoğan, sözlerine “Ben Diyanet İşleri Başkanı değilim” diyerek başladı ve şöyle devam etti: “Türkiye’de öyle hastalıklar var ki… Örneğin Rize’de 100 metre aralıklarla camiler var. Niyeymiş? Aralarında kan davası varmış. Cami şahsın olmaz, Allah’ın evidir. İbadet her yerde olur. Hürriyetiniz kısıtlanınca, şu an tahayyül edemeyeceğiniz yerlerde bile ibadet olur.”

ÖZAL’A TEK SÖZ ETMEDİLER

‘Hıristiyan dünyasının Türkiye’de kilise yapılması konusunda inanılmaz talepleri bulunduğunu’ da belirten Erdoğan, örnek olarak Türkiye’de sayıları çok az olmasına rağmen Hollandalılar’ın kilise talebini gösterdi. ‘Her şeye karşın bu talebe olumlu yanıt verdiklerini’ belirten Erdoğan, “Bundan dolayı bize ‘ihanet içindesiniz’ diyenler var. Zaten her taraftan gelen vuruyor, giden vuruyor. Ne camiye ne kiliseye, ikisine de yaranamıyoruz” dedi. Camiler konusunda bir plan ve program içinde hareket etmenin çok daha anlamlı olacağı düşüncesinde olduklarını belirten Erdoğan, “Belediyelerimize ihtiyaç neyse onu giderin. İhtiyaç fazlasına gitmenin anlamı yok diyoruz” diye konuştu. Erdoğan, imam hatiplilere üniversite kolaylığı sağlama projesiyle ilgili bir soruyu yanıtlarken de, bunun laikliği zedemeyeceğini söyledi, “Özal ve Demirel ‘Kişiler değil, devlet laik olur’ deyince tek ses çıkmadı. Ben deyince çıkıyor” diye tepki gösterdi.

TÜRKİYE BARIŞIN SİGORTASI

Erdoğan, ABD’den dönerken uçakta gazetecilerle sohbet etti. Başbakan, Türkiye’nin bölgesinde barış, dostluk ve sevgi için sigorta olduğunu söyledi. Bir gazetecinin yoğun tempo sizi yormuyor mu, sorusuna Erdoğan, şöyle yanıt verdi: “Yorulmuyoruz, dersek gerçekçi olmaz. Belki yaşımızın verdiği güçle çalışıyoruz. Günde 6 saat uyuyorum. Olayları tribünden izlerseniz olmaz. Masada olmalısınız. İçe kapanma anlayışını kırdık. Türkiye ile dünyayı birleştirmek için geziyoruz.”

Yorumlar kapatıldı.