Mühendis Cano Aret Özgener’in isminin baş harfleriyle yarattığı CAO markası, dünyanın en kaliteli puroları arasında ilk sıralarda yer alıyor
Amerika’da Dupont’ta mühendislik yaparken önce pipo, sonra puro üretmeye başladı. Cano Aret Özgener, şimdi kızı ve oğluyla birlikte Nikaragua, Honduras ve Dominik’te ürettiği puroları dünyanın dört bir yanına satıyor.
***
Puroyla dünyayı fetheden aile
Dünyanın en iyi puroları arasına giren CAO’yu bir Türk aile üretiyor. Cano Aret Özgener’in müşterileri arasında politikacılar ve yıldızlar var
Başarılı bir eğitim hayatının ardından iyi bir mühendis olmak için Amerika’nın yolunu tutan Cano Aret Özgener, hocasının uzattığı puroyla hayatının en önemli kararını aldı. Şimdi Özgener’in atölyelerinde ürettiği kendi adının baş harflerini taşıyan CAO puroları dünyanın en iyi puroları arasında gösteriliyor. Amerika’nın yanı sıra pek çok Avrupa ülkesinde tiryakileri bulunan CAO’nun tiryakileri arasında ünlü politikacılar ile sinema yıldızları da yer alıyor. 1937 yılında dünyaya gelen Özgener, Saint Joseph Lisesi’nden mezun olduktan sonra Robert Kolej’e devam etti. Kolejden mezun olur olmaz da doktora için Columbia Üniversitesi’ne başvurdu. Üniversiteden olumlu yanıt alması üzerine Amerika’nın yolunu tutan Özgener, asistanlığa başladı.
Sık sık Türkiye’ye ziyarete gelen ve her defasında hocalarına kendisinin de kullandığı lületaşı pipolardan götüren Cano Aret Özgener, 1964 yılında kimya devi Dupont’ta mühendis olarak çalışmaya başladı. Bir toplantıya giderken piposuna tütün almak için bir dükkana uğradı. Satıcı, Özgener’in elindeki lületaşı pipoya hayran oldu. Bunun üzerine Özgener, dükkan sahibi ile anlaştı ve Türkiye’den pipo getirip satarak ticarete atıldı. Özgener “Ticaret hayatım o satıcıyla başladı. Eşimin erkek kardeşine hemen bir mektup yazdım. Erdil, Eskişehir’de ihracatın alt yapısını oluşturdu. Yavaş yavaş işler büyüdü. Ben de mühendisliği bıraktım” diyor. Ticarete atılmasının ardından çok sevdiği mühendislik mesleğini bırakan Özgener, “O kadar çok çalışıyorduk ki Avrupa’daki pipo fabrikalarına gidiyorduk.
Buradaki uzmanlardan çok şey öğrendik. İşte bu sırada CAO ismini kullanmaya başladık. CAO yavaş yavaş bir marka haline geldi. Bunu da yaratan Eskişehir’in lületaşı piposuydu” diyor. Zamanla pipo yanında puro satmaya da başlayan Özgener sözlerini şöyle sürdürüyor; ” O zamanlar puro pazarı çok durgundu. Her şeyi ağır ağır yapıyorduk. Piponun önemini kaybetmesi 1992 yılında Cigar Aficionado adlı derginin ortaya çıkmasıyla başladı. Puroyu tüm özellikleriyle ortaya koyan bu dergi, piponun da ABD’de sonu oldu. Öyle ki bizde aynı yıl puro kutusu yapmaya başladık. Kiraz ağacından, ceviz ağaçlarından kutular yaptık.”
RUH HALİ ÖNEMLİ
Piponun önemini kaybetmesi üzerine CAO puro kutusunun yanı sıra puro da üretmeye başladı. Özgener, “Kübalı bir arkadaşımın yardımıyla 1994 yılında Latin Amerika ülkelerinden Nikaragua, Honduras ve Dominik Cumhuriyeti’nde puro atölyeleri açtık. Şirket gitgide büyüdü. Kızım Aylin ve oğlum Murat da bizimle çalışmaya başladı. İşte o zaman tam bir aile şirketi olduk. Ama bizim amacımız sadece bir aile şirketi olmak değil, bir aile markası olmak” diyor. CAO’nun aylık üretimi 100 bin puroyu geçmiyor. Kendileri için üretim miktarından çok kalitenin önemli olduğunu dile getiren Özgener, bu nedenle atölyelerde çalışanlarına da büyük özen gösteriyor. “Atölyelerimiz okul gibi. Çalışanlarımızın ruh hali bizim için çok önemli. Onların neşeli olması, mutlu olması kadar mühim hiçbir şey yok. Çalışırken kendilerini dinlendirecek müzikler dinlesinler, kendi müziklerini yapabilsinler istiyoruz. Yeter ki memnun olsunlar ” diyen Özgener’in puroları, ABD dışında İngiltere, İtalya, Almanya, Malta, Finlandiya gibi birçok Avrupa ülkesinde de büyük rağbet görüyor.
OĞLU REKLAMCI KIZI TEMSİLCİ
CAO, “Cigar Aficionado” dergisinin değerlendirme yaptığı purolar arasında kategorisinde ikinci sıraya oturdu. Dev puro üreticileriyle karşı karşıya gelen ve ürettiği çeşit çeşit purolarla en iyilerin zirvesine ortak olan Özgener, en büyük desteği ailesinden aldığını söylüyor. 34 yaşındaki oğlu Murat’ın asıl mesleği komedyenlik. “California’da birçok oyunda rol alıyordu. Geçimini sağlamak için orada ikamet ediyordu. Baktı ki oyunculuk zor iş, yanımıza geldi ” diyen Cano Aret Özgener, promosyon ve reklam konusunda da oğluna çok güveniyor. Murat Özgener şu anda CAO’da müdür yardımcılığı görevini sürdürüyor.
Pazarlama mezunu kızı Aylin ise, babasının isteği üzerine CAO’da çalışmaya başlamış. Aylin, “Babam bana ihtiyacı olduğunu söylediğinde, her şeye yeni başlamıştı. O zamanlar, daha pipo işindeydi. Ben ise üniversiteden yeni mezun olmuştum. Sadece bir yıllık bir satış temsilciliği deneyimim vardı. Yine de birbirimize güvendik. Hiç tereddüt etmeden babamın teklifini kabul ettim” diyor.
Kutlu Gargı
http://arsiv.sabah.com.tr/2004/06/14/cp/gnc109-20040530-102.html
İlk yorum yapan siz olun