İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kürtçenin günü

RADİKAL – ANKARA – Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yıllardır tartışma konusu olan ve temel insan hakları arasında sıralanan ‘anadilde yayın’ dün Kırmanci yapıldı.

Yayında haber ve belgeseller, Arapça ve Boşnakça yayının Kırmanci tekrarı olurken, müzik bölümünde geçen ay ilanla yayımlanacak televizyon kanalı arayan Kardeş Türküler’in klibi yayımlandı. TRT3’te dün saat 10.30’da Kırmanci yayın yapıldı. Haber ve belgesel içeriği Boşnakça ve Arapça versiyonunun aynısı olan yayının müzik bölümünde Kardeş Türküler’in

‘Mirkut’ adlı şarkısı çalındı. Şarkının klibi daha önce yayımlanacak TV kanalı bulamadığından yapımcı Kalan Müzik, gazetelere ilan vermişti.

Albümü çıkaran Kalan Müzik’in sahibi Hasan Saltık da klibin yayımlanacağını
bilmediğini belirterek, “Bunu sizden duyuyorum. Çok sevindim. Olumlu bir adım” dedi.

TRT’nin Kürtçe yayınlara başlayacağının ortaya çıkmasının ardından da CNN Türk ‘Manşet’ programında klibi yayımlamıştı. Kırmanci Kürtçe’nin lehçesi olduğu halde, yayın boyunca ‘Kürtçe’den söz edilmedi.

Kırmanci karşılıkları olduğu halde bazı sözcüklerin Türkçeden seçilmesi dikkat çekti. Kullanılan Kırmanci dili ise birçok vatandaş tarafından beğenilmedi.

Yorumlar kapatıldı.