İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Eski DEP milletvekillerine tahliye

9 Haziran 2004— Yargıtay 9. Ceza Dairesi kapatılan DEP’in 4 eski milletvekili Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan hakkındaki infazı durdurarak, tahliyelerine karar verdi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, kapatılan DEP’in 4 eski milletvekilinin avukatı Yusuf Alataş’ın, müvekkillerinin tahliye edilmelerine ilişkin dilekçesini bugün karara bağladı.

Daire, başvuru üzerine, hükümlülerin, tutuklu kaldığı süreyi de dikkate alarak, infazı durdurdu ve başka bir suçtan tutuklu veya hükümlü değillerse tahliyelerine karar verdi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak hakkındaki infazı durdurarak, tahliyelerine karar vermesinin ardından, kararı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da gereğinin yerine getirilmesi için söz konusu kararı, memur eliyle Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

CEZAEVİ ÖNÜNDE BEKLEYİŞ

İnfazın durdurulmasının ardından, eskir DEP milletvekillerinin tutulduğu Ankara Ulucanlar Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi önünde çok sayıda basın mensubu ve vatandaş toplanmaya başladı. Çok sayıda basın mensubu ve canlı yayın aracı, Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi’nin önüne geldi. 4 eski milletvekilinin bu akşama kadar salıverilmesi bekleniyor.

SEZER: NE SÖYLENEBİLİR

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Yargıtay’ın tahliye kararını “Bu mahkeme kararıdır. Söylenecek ne olabilir” şeklinde yorumladı.

“KAMUOYUNUN BEKLEDİĞİ KARAR”

Hükümet’ten tahliye kararıyla ilgili ilk yorum Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’den geldi. Şahin tahliye kararını AB yolunda Türkiye’nin demokratikleşmesi açısından isabetli olduğunu bildirdi. Yargıtay’ın kararını ‘kamuoyunun beklediği bir karar’ olarak niteleyen Mehmet Ali Şahin, “Yargı kararıdır, saygı duymak gerekir. Bu karar kamuoyunun beklediği bir karardır. DGM’nin verdiği cezayı büyük ölçüde zaten çekmişlerdir” dedi.

ÇİÇEK: SIRA BAŞKALARINDA

Adalet Bakanı Cemil Çicek ise, eski DEP milletvekillerinin tahliye kararını, “Türk yargısı kendi üzerine düşeni yapmıştır, şimdi sıra başkalarındadır” diye değerlendirdi. Çiçek, bu kararla Türkiye’nin AB üyeliği konusunda bahane arayanların ellerindeki son kozun alınmış olduğunu söyledi.

CHP: İSABETLİ BİR KARAR

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol uzun süre hapiste yatan eski parlamenterlerin cevaevinden geç de olsa tahliye edilmelerinden mutluluk duyduğunu söyledi. “Hapihanelerde mümkün olduğu kadar az sayıda tutuklu bunumasını istiyorum” diyen Anadol kararı isabetli olarak nitelendirdil.

SIRRI SAKIK: BARIŞ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Aynı davadan yargılanan ve bir süre ceza evinde yattıktan sonra tahliye olan eski DEP milletvekili Sırrı Sakık, Yargıtay’ın 4 eski DEP milletvekiliyle ilgili kararını ‘gecikmiş bir karar” olarak nitelendirdi. NTV’nin sorularını yanıtlayan Sakık, “Çok uzun Türkiye toplumunun vicdanında mahkum olan bir karar Yargıtay’dan geri döndü.

DEP davasındaki süreç

Türkiye’de adalet çok geç işliyor. Karar tüm Türkiye’de coşkuyla karşılanıyor. Bu karar, ödenen bedelin boşa gitmediğinin bir göstergesi. Biz bu kararı bekliyorduk. Arkadaşlarımız çıkınca siyasi mücadelelerine devam edecekler. Türk demokrasisine ve Kürt sorununun çözümüne katkı sunmaya devam edecekler. Türkiye’de iç barışın sağlanması için elele vereceğiz. Türk toplumuyla kucaklaşacağız ve Türkiye’yi özgürleştireceğiz” dedi.

“BU, HUKUKUN ZAFERİDİR”

4 eski milletvekilinin avukatı Yusuf Alataş, da Yargıtay karar için “Böyle bir kararı bekliyordum, ümitliydim. Bu, hukukun zaferidir” dedi.

Alataş, bugün adil bir karar verildiğini, Türkiye’de olağanüstü dönemlerde işlemeyen hukukun işlemeye başladığını savundu.

10 yıldır devam eden davanın olması gereken noktaya geldiğini ifade eden Alataş, şöyle konuştu:

Daha önceki yargılama sürecinin “önyargı içinde gerçekleştiğini” savunan Alataş, “Artık geçmişte olan tartışmaları geride bırakıp, geleceğe bakmak gerekir” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.