İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yakın takip amacıyla yabancılara T.C. kimlik numarası verilecek

İçişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarının yanı sıra ülkemizde bulunan yabancılara da kimlik numarası verecek.

Eğitim, evlilik, çalışma ve görev amaçlı Türkiye’de ikamet eden bütün yabancılara, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından birer T.C. kimlik numarası hazırlanacak. Yabancıların, tüm işlemlerini kimlik numarasıyla gerçekleştirmesinin, söz konusu kişilerin faaliyetlerini yakından takip etme imkanı sağlayacağı belirtiliyor.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nce yürütülen Merkezi Nüfus İşletim Sistemi (MERNİS) çerçevesinde Türk vatandaşlarının tamamına birer kimlik numarası verildi. Bankacılık gibi işlemlerin yanı sıra kamuda gerçekleştirilen birçok işlemde bu numaranın kullanılması zorunluluğu getirildi. Pasaport, ehliyet, ruhsat, alım satım, bankacılık işlemleri ve tapu gibi kamuda gerçekleştirilen işlemlerin yanı sıra özel sektör ile yapılan işlemlerde de T.C. kimlik numarasının kullanılması planlanıyor.

Kamudaki işlemlerin tamamının T.C. kimlik numarası ile gerçekleşmesi, kamu hizmetlerinden yararlanan yabancılar için sorun oldu. İçişleri Bakanlığı yetkilileri söz konusu düzenlemenin bu sebeple gerçekleştiğini belirtiyor. Çalışma, görev ya da evlilik yolu ile Türkiye’de ikamet eden yabancıların T.C. numarası olmadığından kamu hizmetlerinden yararlanamadığını ifade eden üst düzey yetkililer, her yabancıya bir T.C. kimlik numarası verilmesi suretiyle bu sorunun ortadan kalkacağını ifade ediyor. Kamu işlemlerinde T.C. kimlik numarası kullanmayacak yabancılar bu hizmetlerden yararlanamayacak.

Yapılacak düzenleme ile Türkiye’ye turistik amaçlı gelenerin dışında her yabancının bir numarası olacak. İşlemlerin T.C. kimlik numarası ile gerçekleşiyor olması güvenlik birimlerine Türkiye’de bulunan yabancıların her türlü faaliyetinin yakından takip edilmesine imkan sağlıyor. İçişleri Bakanlığı kaynakları otomasyon ile bu yabancıların banka ya da tapu işlemleri gibi tüm faaliyetlerinden anında haberdar olunabileceğini ifade ediyor.

08.06.2004

Sedat Güneç

Ankara

Yorumlar kapatıldı.