İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Iğdırlılar Metzamor’un kapatılması için imza kampanyası başlattı

Iğdır Belediye Başkanı Nurrettin Aras ve sivil toplum örgütleri, Ermenistan’da bulunan Metzamor Nükleer Santrali’nin kapatılması için imza kampanyası başlattı. Belediye önünde ve valilik yolunda başlatılan imza kampanyasına vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Iğdır’da Metzamor Nükleer Santrali’nin kapatılması için tepkiler büyüyor. Belediye ve sivil toplum örgütlerinin düzenlediği imza kampanyasına her kesimden destek gelirken, olası sızıntının bölgeye tarifsiz zararlar oluşturacağı belirtiliyor. Iğdır Belediye eski Başkanı Orhan Ağırkaya, santralin zararlarını anlatırken, “1986 yılında konuyu gündeme getirdik, bir an önce kapatılması lazım. Tehlike arz ediyor, hastalıklar ortaya çıktı, uluslararası teşkilatlar bu konuya el koymakladır. Bir tehlike anında Ermenistan da dahil bütün insanlar ölür.” dedi. Taşburun Belediye Başkanı Rıza Kumtepe de, “Ben Ermenistan’da konuyu dile getirdim. Ermeniler tehlike olmaz dediler. Burada ölçüm var ama ne kadar sağlıklı? Sızıntılar hastalıklara yol açıyor. Konu çok yönlü araştırılmalı. Kanser vakaları ve ölen vatandaş sayısı her gün artmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Iğdır Devlet Hastanesi dahiliye mütehassısı Dr. Emin Akyıldız ise, konuya ilişkin olarak şunları söyledi: “Metzamor Nükleer Santrali’nde depremle birlikte sızıntılar başladı. Bu radyasyon sızıntıları kanser hastalığına, sakat doğumlara, düşüklere yol açmaktadır. Bir patlama anında bölge için felaket olur. Ne olursa olsun santral kapatılmalıdır. 17 yıldır Iğdır’da doktorluk yapıyorum. 1990 yılından itibaren gün geçtikçe kanserli vakalar arttı her geçen yıl da artmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde en yüksek kanser vakası Iğdır’da yaşanıyor. İstatistikler 10 ile 15 yıl içinde kanser vakalarının arttığını gösteriyor.”

Vatandaşlar da santralin kapatılması gerektiğini, olası bir patlamada hem Ermeniler’in hem de Türklerin öleceğini söyledi. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Aslan, “Bu santral hemen kapatılmalıdır. Belediyenin açtığı bu imza kampanyasını destekliyorum. Konuya uluslararası Atom Enerjisi Başkanlığı el koymalı, kapatmalıdır. Başka çare yoktur. Eski bir sitem, insanlık için tehlikedir.” ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Nurettin Aras da konuyu değerlendirirken, “Bu santral bölgemiz için değil insanlık için tehlike arz etmektedir. 1988 yılındaki deprem sonucu çatlamış, tehlike arz etmektedir. Asıl tehlike deprem fay hattının üzerinde olmasıdır. Bir deprem anında facia olabilir. Ayrıca bu santralin yakıtları uçaklarla taşınmaktadır. Uçaklar düşerek faciaya yol açabilir. Biz imza kampanyası başlatarak tepkimizi dile getirmeye çalışıyoruz. ‘Uluslararası camia görev başına’ diyoruz. Hemen bu santralin faaliyetleri durdurulmalıdır.” şeklinde konuştu.

Bu arada imza kampanyasında uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar büyük destek verdiler. Belediyece hazırlanan bildiriler vatandaşlara dağıtılırken, panolara asılarak imza kampanyasının amacı anlatıldı. Hazırlanan basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi: “Iğdır’a 15 kilometre uzaklıkta bulunan ve dünyanın en riskli 5 nükleer santralinden biri olarak gösterilen Metzamor Nükleer Santrali uluslararası kamuoyunun bütün uyarılarına rağmen işletilmeye devam etmektedir. Metzomor Nükleer Santrali’nin saçacağı felaket ile; bölgenin ne denli bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığını gözler önüne bir kez daha sermek istiyoruz. Uluslararası yasalara göre nükleer santralin yerleşim yerlerine en az 90 kilometre uzaklığa kurulması gerekmektedir. Bu durumda santralle 15 kilometre uzaklıkta bulunan Iğdır’ın boşaltılması gerekmektedir. Çevre örgütleri bölgede meydana gelebilecek olan bir depremin Metzamor Santrali’ni yerle bir edeceğini belirtmekte ve faciaya işaret etmektedir. Iğdır, Kars ve Ağrı illerinde tek bir canlının kalmayacağını belirtmektedirler. 1988 yılında meydana gelen deprem sonucunda güvenlik nedeniyle elektrik üretimi durdurulmuş, 1995 yılında tekrar açılmıştır. Dünyanın hiçbir yerinde aynı konumda olan santral yoktur. Avrupa Birliği ve uluslararası Atom Enerji Ajansı medzomor nükleer santralının kapatılması talebini çeşitli defalar gündem taşımış olmasına rağmen Ermenistan bu santrali hala çalıştırmaktadır. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından dünyanın en güvensiz ve tehlikeli santrallerinden biri olarak nitelendirilen Metzamor, Türkiye sınırına sadece birkaç kilometre uzaklıkta çalışmaya devam ediyor. Bu santral Ağrı Dağı fay hattı üzerinde kurulmuştur. Olası bir depremde radyasyon sızıntısından, bölgede yaşayan milyonlarca insan, hayvan ve toprak etkilenecektir. Sizleri Metzamor’un kapatılması için imza kampanyasına da davet ediyoruz.”

Bir hafta sürecek kampanyada 25 binden fazla imza toplanması bekleniyor. Toplanan imzalar Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkalığı’na gönderilecek.

06.06.2004

Ali Işık

Iğdır

Yorumlar kapatıldı.