4 Haziran 2004— Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu (TRT) Genel Müdürü Şenol Demiröz, Avrupa Birliği (AB) ile uyum açısından gerçekleşmesi beklenen ve aralarında Kürtçe lehçelerin de yer aldığı anadilde yayınlara TRT’nin Pazartesi günü Boşnakça ile başlayacağını söyledi.
Anadilde yayın AB’nin Kopenhag siyasi kriterleri çerçevesinde Türkiye’yi sıkıştırdığı uygulama alanları arasında yer alıyor. Yayın için gerekli yasal altyapının hazırlanmasına karşın, yayınların başlamaması üzerine devreye giren hükümet süreci hızlandırdı. AKP, yıl sonunda AB ile müzakerelere başlanması için uygulamada eksiklikleri tamamlama gayretinde.
PROGRAM ADI ‘KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİMİZ’
Demiröz TRT-2’de canlı yayınlanan açıklamasında, “TRT olarak konu ile ilgili alt yapı çalışmalarını tamamlamış bulunmaktayız. ‘Kültürel Zenginliğimiz’ adı ile yayınlayacağımız programlarımız değişik dil ve lehçelerde olacaktır” diye konuştu.
Pazartesi günü başlayacak yayınların Radyo 1 ile TRT 3 televizyon kanalından gerçekleşeceğini belirten Demiröz, yayın yapılacak dil ve lehçeleri ise Boşnakça, Arapça, Kırmançi, Çerkezce ve Zazaca olarak sıraladı. Demiröz’ün verdiği bilgilere göre, programlarda haber özetleri, spor haberleri, belgeseller, Türkiye’nin doğal ve tarihi yörelerini sergileyen magazin programları ve müzik programları yer alacak.
İlk yayın Pazartesi günü Radyo 1’de saat 0610’da TRT 3’te ise 1030’da Boşnakça yapılacak. Programlar Salı Arapça, Çarşamba Kırmançi, Perşembe Çerkezce ve Cuma günü ise Zazaca olarak her gün aynı saatte devam edecek.
Demiröz açıklamasında, TRT’nin ulus devlete olan bağlılığına vurgu yaptı ve “Anayasa’nın 2. maddesinde belirtilen Türkiye Cumhuriyeti’nin temel nitelikleri çerçevesindeki yayın anlayışımız ile temeli evrensel yayın ve hukuk temellerine dayanan habercilik anlayışımız doğrultusunda gerçekleştireceğimiz çok kültürlü yayınımıza geçiş sürecinin tüm ulusumuza hayırlı olmasını diliyoruz” diye konuştu.
AB ile uyum için çıkarılan 4. uyum paketi kapsamında çıkarılan yasanın ardından 2002 yılında RTÜK tarafından yayımlanan yönetmelikle TRT’nin anadilde yayınlar yapabilmesinin hukuki alt yapısı oluşturulmuştu. Ancak yaklaşık 2 yıldır bu konuda TRT bir adım atmamıştı. Bu yıl içinde özel radyo ve televizyonlara da yayın yapma hakkı getirildi ama bu da uygulama için yeterli olmadı.
Yorumlar kapatıldı.