İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: LİNS’İN TACI SEVAN-DİLİCAN TÜNELİ FAALİYETE GEÇTİ

Dün 2257m uzunluğundaki Sevan-Dilican Otoyol tüneli resmen faaliyete geçti. Ermenistan Cumhurbaşkanlığı Çalışma Grubu başkanı Artaşes Tumanyan, tünelin, kuzey ve güneyi birbirine bağlayan önemli bir ulaşım ve iletişim yolu olduğunu kaydetti ve Sevan dağlık güzergahındaki en zor 8 virajı ortadan kaldırarak yolu 4,5 km kısalttığını vurguladı.

Keğarkunik eyalet valisi Stepan Barseğyan tüneli eyalete yapılmış ikinci büyük armağan olarak tanımladı. Birinci armağanın “Selim Dağ Geçidi” olduğunu ve bununla eyaletin vayots Dzor’a bağlandığını, bu tünelle ise davuş eyaletiyle bağlantının temin eildiğini kaydetti. Sevan-Dilican tünelinin Sevan’ın sahile yakın bölge ve tüm ülkede turizmin gelişimine sağlayacağı katkı yönünde umudunu ifade etti Barseğyan.

Tünel proje çalışmaları 1969 yılında başlanmış, ancak kazı esnasında karşılaşılan zorluklar projenin yarım kalmasına sebep olmuştu. Görüldüğü gibi tünelin yapımına 2 uzman nesli katıldılar. Çalışmalar başlayan ilk nesil uzmanlar, karşılaştıkları zorluklardan ötürü tüneli faaliyete geçirmekten çekinmekteydiler. Bugünkü haliyle 6 aylık deneme süresinde herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılmadığı, sadece tünele hava değişim sisteminin yerkleştirilmiş olduğu belirtildi. Tünel ulaşımı, hava değişimi ve yangın tehlikesine karşı günlük kontrol altında tutulmakta.

Ardaşes Tumanyan Sevan-Dilican Tüneli’nin 150 milyon dolarlık Lins tahsisatının gerçekleştirdiği projelerin tacı olduğunu, finansal, inşaat ve teknik zorluklar anlamında en pahalı ve en zor proje olduğunu hatırlattı. AZG’ın benzer projelerin devam etme şansının ne ölçüde reel olduğuna ilişkin soruya Tumanyan, bu yönde gayretlerin devam ettiğini, finanse edenin bir uluslararası hayır fonu olduğunu ve sadece kendi dileklerinin yeterli olmadığını belirtti ancak projelerin devamı için manen talepte bulunmaya hakları olduğunu da kaydetti.

Tumanyan benzer finansal olanakların olması durumunda ülkenin bölgesel gelişim programlarının gerçekleştirileceğini, bu anlamda yol, sulama ve eğitim-kültüre ilişkin büyük tekliflerin olduğunu da hatırlattı.

Tamar Minasyan

Yorumlar kapatıldı.