İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Ayasofya Müzesi’ni turnikeden soymuşlar

Özden ATİK/İSTANBUL

Aralarında Ayasofya Müze Müdürü, yardımcısı ve güvenlik görevlilerinin de bulunduğu 10 kişi hakkında, turnikelerden geçenlerin bıraktığı parayı zimmetlerine geçirmek ve hizmet nedeniyle emniyeti suiistimal suçlarından dava açıldı.

İl dışında başka görevlere atanan sanıkların 15 aylık sürede ne kadarlık yolsuzluk yaptıkları tespit edilemedi.

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, 2001 Mayıs ve 2002 Temmuz ayları arasında yapıldığı iddia edilen usulsüzlükle ilgili, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Soruşturmasını tamamlayarak dava açan savcılık, Ayasofya Müze Müdürü Mustafa Akkaya ile yardımcısı Sabriye Parlak, gişelerdeki güvenlik görevlileri Hidayet Temir, Ceylan Kılıç, Şaban Işıldak, Hüseyin Sayar, Recep Demir, Veli Topal ve Ziya Yıldırım ile geçici işçi Mustafa Karali’nin zimmet, zimmete neden olmak ve hizmet nedeniyle emniyeti suiistimal suçundan 2 aydan 6 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmalarını istedi.

Memur İsmet Demir, Tekirdağ Müze Müdürlüğü’nde görevli Sabriye Parlak ve Ayasofya Müze Müdürü Akkaya hakkında yürütülen soruşturmada ise suça rastlanmadığı için takipsizlik kararı verildi.

İddianameye göre, bilet satış işleminin bilgisayar ortamında yapılmaya başlandığı 2001 Mayıs’ta, turnikelerin yanına serbest giriş kapısı kuruldu. Sanıklar, bazı rehberlerle anlaşarak müzeye yoğun grup ziyaretleri sırasında, ziyaretçilerin bir kısmına bilet kesmeden turnikelerin yanındaki serbest giriş kapısından içeri aldılar. Bilet alınmadan içeri alınan ziyaretçilerden açıktan para alarak, bu paraları aralarında paylaştılar.

Yorumlar kapatıldı.