İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: ABD´den Ermenistan´a Metsamor yardımı

ABD’nin Ermenistan’daki Metsamor nükleer santralinde fiziki güvenliğin sağlanmasında kullanılacak 1 milyon dolarlık yardımına ilişkin anlaşma imzalandı.

Metsamor santralinin Müdür Yardımcısı Muşeh Şahinyan, Mediamax ajansına yaptığı açıklamada, anlaşmada öngörülen yardımın, eski SSCB bölgesindeki nükleer santrallerin güvenliğini artırma programı çerçevesinde, ABD Enerji Bakanlığı tarafından sağlandığını belirterek, güvenliği artırma ağırlıklı yenileme çalışmalarının Mart 2005’te tamamlanmasının öngörüldüğünü kaydetti.

ABD’nin Erivan Büyükelçisi John Ordway, daha önce yaptığı açıklamada, Ermenistan’daki santralin güvenlik standartlarını karşılamadığı ve bir an önce kapatılması yönündeki düşüncelerinin değişmediğini belirterek, aynı zamanda bu santraldeki güvenliği artırma sürecine de destek verdiklerini söylemişti.

Azerbaycan basınında �Ermenistan’ın Çernobili� olarak adlandırılan Metsamor santraliyle ilgili haberlerdeyse pazar akşamı santralde meydana gelen bir kaza nedeniyle oluşan radyoaktif sızıntının Türkiye’nin sınıra yakın bölgelerinin yanı sıra Azerbaycan’ın da çeşitli bölgelerine yayıldığı kaydedildi.

Eski teknolojiye sahip olan, başta Türkiye olmak üzere bölge ülkeleri için nükleer kaza tehdidi olarak görülen Metsamor’un kapatılması AB gibi uluslararası kuruluşlar tarafından da talep ediliyor. Erivan ise alternatif enerji kaynağı olmadan santrali kapatmamakta ısrar ediyor.

Yorumlar kapatıldı.