İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: AB yumurtası kapıya dayandı

RADİKAL – ANKARA – Hükümet, AB için çalışmalarını hızlandırdı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül başkanlığındaki Reform İzleme Grubu (RİG), anadilde yayına başlanması, gayrimüslimlerin ibadethane açabilmesi ve azınlık vakıflarının mülkiyet haklarının korunmaya alınması için tüm yasal düzenlemelerin tamamlanmasını kararlaştırdı.

TRT karar veriyor

İlk adım, Kürtçe yayın için atılıyor. TRT Yönetim Kurulu bugün toplanarak Kürtçe yayın konusunda son kararı verecek. Gül, Kürtçe yayın için bugüne kadar yapılan düzenlemelerin yeterli olduğunu söyledi. Reformların uygulanması için engel kalmadığını da belirten Gül, “AB’ye hiçbir bahane bırakmak istemiyoruz. Meclis gerekirse gece-gündüz çalışacak. Aralıkta müzakere tarihi bekliyoruz” dedi.

RİG, Cumhurbaşkanı’nın, Anayasa değişikliği paketini onaylamasının ardından Dışişleri Bakanı Gül, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve AB Genel Sekreterliği bürokratlarının da katılımıyla dün toplandı.

Toplantıda, İlerleme Raporu’nun ekimde yayımlanacağı ve reformların rapora girebilmesi için son tarih olarak temmuz ortasının gösterilmesine dikkat çekildi. Gül, toplantıdaki kararları şöyle açıkladı:

‘Yasalar çıkacak’

Anayasa değişikliklerinin uygulanması için gerekli yasal düzenlemeler hızla tamamlanacak.

Yeni Türk ceza kanunu tasa-rısını, terör ve terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması hakkındaki kanun tasarısını, yeni dernekler ve vakıflar kanunlarını temmuzda bitirmeyi hedefliyoruz.

Basından sorumlu Devlet Bakanı Beşir Atalay, RTÜK Başkanı Fatih Karaca ve ABGS yetkilileriyle ortak toplantı yaptım. TRT’den farklı dil ve lehçelerde yayın yapılması konusunda artık hiçbir yasal engel yok. Yayın başlayabilir. TRT Yönetim Kurulu da bugün toplanacak ve konuyu karara bağlayacak.

Özellikle Antalya ve Alanya’da yaşayan gayrimüslimlerin ibadethane
açmasını sağlamak için gerekli yasal düzenlemeler tamamlandı. İbadethane açarken hiçbir engelle karşılaşmayacaklar.

Heybeliada’da bulunan Ruhban Okulu’nun açılmasıyla ilgili olarak ayrı bir çalışma yapılıyor.

‘Kritik eşik aşıldı’

AB’ye üyelik yolunda ‘kritik eşiğin’ aşıldığını belirten Gül, hükümetin hem Kopenhag Kriterleri’ni yerine getirdiğini, hem Türkiye’de demokratik yaşam standartlarını yükselttiğini kaydetti. Hükümetin önümüzdeki birkaç ayı çok sıkı çalışarak geçireceğine dikkat çeken Gül, RİG’in de daha sık toplanacağını söyledi. Gül, “Tüm yasalar zamanında çıkacak” diye konuştu.

Toplantıda, azınlık vakıflarının mülkiyet haklarının korunmasına ilişkin de karar alındığı belirtildi. Bu konudaki yasal düzenlemelerin bitmek üzere olduğu, uyum yasalarına rağmen bu konuda sıkıntı yaşayan 165 vakfın mağduriyetinin giderilmesi için önlemler alınacağı kaydedildi. Hükümet, AB’nin yurtdışındaki Türkler için yapacağı açılımları da dikkate alacak.

Meclis tatile girmeden

RİG taplantısının ardından Bakanlar Kurulu da dört buçuk saat süren bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Çiçek, AB’ye uyum yasalarının TCK ve DGM’lerle ilgili bölümlerini yasama yılı tatilinden önce çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Çiçek, “Özellikle yargı reformunun temelini oluşturacak ceza kanunu değişiklikleriyle bağlantılı ifadeler öne alınan İlerleme Raporu’na yansıyabilir. Ayrıca AİHM’deki davalar çerçevesinde, kanunların bir an önce çıkması önemli” dedi.

Yorumlar kapatıldı.