İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

cumhuriyet: Lozan’ın Üzerinde Hak Veriliyor

Dışişleri’nin Türkiye Ermenileri Patrikliği’nin Statüsüne İlişkin Hazırladığı Esaslara İçişleri İtiraz Etti:

Lozan’ın Üzerinde Hak Veriliyor

Patrikliğin azınlık vatandaşlarına ‘sadece dini hizmet vermekle’ yükümlü olduğunu belirten bakanlık, siyasi ve idari konularda tasarruf yetkisi verilmesinin Lozan’ın üzerinde bir hak olduğunu vurguladı.

ANKARA (CUMHURİYET BÜROSU)-Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye Ermenileri Patrikliği’nin seçimi ve görevlerine ilişkin hazırladığı düzenlemeye İçişleri Bakanlığı itiraz etti.

İçişleri Bakanlığı, patriğin azınlık yurttaşlarına “sadece dini hizmet vermekle” yükümlü olduğunu, “siyasi ve idari görevleri olmadığını”, bu konuda tasarruf yetkisi verilmesinin Lozan’ın üzerinde bir hak olduğunu bildirdi. Lozan Antlaşması’nda azınlık olarak kabul edilen Türkiye Ermenilerinin dinsel gereksinmelerini karşılamak amacıyla patrikliğe ilişkin Dışişleri Bakanlığı’nca hazırlanan çalışmaya İçişleri Bakanlığı’ndan itiraz geldi. Dışişleri’nin çalışmasını değerlendiren İçişleri Bakanlığı uzmanları, Lozan Antlaşması’nda patriklik makamına ilişkin bir hüküm bulunmadığına, azınlıkların dini liderlikleri hakkında bugüne kadar yasa, tüzük gibi bağlayıcı bir hukuki düzenlemeye gidilmediğine dikkat çekti.

Türkiye Ermeni Patrikliği için daha önceki yıllardaki seçimlerde 1961 tarihli “Ermeni Seçim Talimatnamesi” nin uygulandığını anlatan bakanlık görüşünde, çalışmanın daha önce olduğu gibi Bakanlar Kurulu kararı olarak çıkarılması istendi. Düzenlemenin Türkiye Ermenileri Patrikhanesi’ni diğer azınlıklar içerisinde ayrıcalıklı bir konuma getireceği, daha sonra da emsal olarak gösterilebileceği vurgulandı. İçişleri Bakanlığı değerlendirmesinde, patrik seçiminin “şeffaf ve şaibesiz” olması için “gizli oy açık tasnif usulüyle noter huzurunda” yapılması istendi. İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı çalışmasında patriğin görevine son verilme yetkisinin sadece Ruhani Kurul’a verildiğine dikkat çekerek şu değerlendirmede bulundu: “Patrik seçilebilme şartlarını taşımadığının sonradan anlaşılması durumunda veya bu şartlardan birisini kaybettiğinin mahkeme kararıyla belgelenmesi durumunda patrik, İçişleri Bakanlığı’nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile azledilir hükmü eklenmelidir.”

20 Mayıs 2004

Cumhuriyet

Sayfa:4

Yorumlar kapatıldı.