İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

star: Ruhban okulu ve Zana sırada

Türkiye’nin Batı ile bütünleşmesinde en büyük engel hep Kıbrıs olarak görüldü. Bu sorun yoluna girdi. Şimdi Avrupa Birliği ve ABD’den gelen mesajlar değişti: Heybeliada Ruhban Okulu’nu açın, Leyla Zana’yı serbest bırakın…

TÜRKİYE’NİN Batı ile bütünleşmesi çerçevesindeki en büyük engel yıllarca Kıbrıs sorunu olarak görüldü. Ada’da yapılan referandumlarda Türk tarafının ‘evet’ demesi, Kıbrıs’ı Türkiye’nin önünde engel olmaktan çıkardı. Ancak şimdi, hem AB’nin hem de ABD’nin üzerinde durduğu diğer ‘engeller’ ortaya çıktı; Heybeliada Ruhban Okulu ve DEP’li milletvekilleri.

Türkiye’ye son bir hafta içinde üç farklı kaynaktan, aynı mesaj geldi. İlk mesajı, Ankara’yı ziyaret eden İngiltere Dışişleri Bakanı Tony Blair getirdi. Blair, Başbakan Erdoğan ile görüşmesinde, ‘Avrupa’da hala Türkiye’nin üyeliğine soğuk bakan çevreler var’ diyerek, şu mesajı verdi; ‘Türkiye, özellikle dini özgürlükler alanında adım atmalı. Bu konuda atabileceği en iyi adım, Ruhban Okulu’nu açmak olur.’

Blair’in Leyla Zana ve arkadaşları konusundaki eleştirisi ise, eski DEP’lilerinin yargılanma şekilleri konusunda oldu.

Brüksel’de verilen mesaj

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Brüksel’de AB ile yaptığı temaslarda da, önüne aynı mesaj geldi. Ortaklık Konseyi toplantısı için Brüksel’e giden Gül’e Avrupalılar, ‘üyelik müzakere tarihi için yapılması gerekenler listesi’ verdiler. Bir çeşit ‘AB karnesi’ olan listede, yapılması gerekenler arasında yine aynı maddeler göze çarpıyordu; Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması. Hapisteki eski DEP milletvekillerinin serbest bırakılması.

ABD raporu da aynı

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı raporda da eleştiriler iki ana başlıkta toplandı. Raporda, ‘ABD, Türk hükümetini Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nu yeniden açmaya çağırıyor’ denildi. Zana davası konusunda da Ankara eleştirildi.

ZEYNEP GÜRCANLI

iKi HAFTA BEKLEYiN

AB Ortaklık Konseyi ardından Türkiye’deki reformları öven Verheugen, KKTC’ye tecridin sona erdirilmesiyle ilgili öneriler paketinin kısa süre sonra açıklanacağını söyledi…

AVRUPA Birliği ile Türkiye arasındaki en yüksek karar organı olan Ortaklık Konseyi toplantısından ‘uygulamaya ağırlık verin’ mesajı çıktı. Reformları öven Konsey, uygulamanın yaygınlaştırılmasını istedi. AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen, Türk hükümetinin AB üyeliği konusundaki adımlarını ve demokratikleşme sürecindeki hızının etkileyici olduğuna dikkat çekti.

AB Komisyonu’nun Türkiye ile ilgili son değerlendirme raporunu hazırlamaya başladığını belirten Verheugen, raporun tamamen gerçekler üzerine kurulu olacağının altını çizdi. Verheugen, son anayasa değişiklik paketinin Kopenhag kriterlerinin yerine getirilmesi yolunda önemli bir adım olduğunu da sözlerine ekledi. Verheugen, AB’nin Kıbrıs’ın kuzeyine yönelik önerileri de kısa süre sonra gündeme getireceğini belirterek, ‘İki hafta bekleyin’ ifadesini kullandı.

Kıbrıs’ın kuzeyine yönelik ekonomik tecridin sona ermesi için adımlar atılacağını söyleyen Verheugen, Ada’nın kuzey kesimine yönelik destek programları uygulanacağını da sözlerine ekledi.

KKTC’ye AB’de temsil hakkı

Öte yandan KKTC’li yerel yöneticilerin, Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi’nde temsil edilmeleri konusunda önemli ilerleme sağlandı. Başkanlık Konseyi, bu yönde bir ilke kararı aldı.

GÜL: AVRUPA’NIN KAPISINI ÇALIYORUZ

TÜRKİYE-AB Ortaklık Konseyi toplantısına katılmak üzere Brüksel’de bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, toplantı ardından basına bilgi verdi. Bakan Gül, muhataplarına Türkiye’de yapılan son reform girişimlerini anlattığını söyledi.

Kıra kıra çalacağız

AB’ye hoş görünmek için değil, Türkiye’nin kendi iyiliği için bu reform paketlerini hazırladıklarını ifade eden Gül, muhataplarına daha önceki Ortaklık Konseyi toplantılarında, ‘Siyasi kriterleri yerine getirmeden önce kapınızı çalmayacağız’ dediğini hatırlattı.

Daha önce, ‘Ben bugün Türkiye hakkında rapor yazıyor olsam, siyasi kriterlerin yerine getirildiğini söylemem’ dediğini belirten ve ‘Kendi eksiğimizi bile bile kapınızı çalmayacağız ama bitirince kıra kıra çalacağız’ dediğini anlatan Gül, dünkü toplantıda AB’li muhataplarına, ‘AB’nin kapısını çalıyoruz’ dediğini bildirdi. Gül, hükümetin bundan sonraki önceliğinin uygulama olacağının altını çizdi.

KARAMANLiS ARADIGINI BULAMADI

YUNANİSTAN Başbakanı Kostas Karamanlis, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile görüşmesinde aradığını bulamadı. Göreve başlamasından bu yana çıktığı ilk ABD ziyareti çerçevesinde New York’a gelen Karamanlis’in Annan’la görüşmesinde ana gündem maddesini Kıbrıs oluşturdu. Karamanlis, BM Planı’nın revize edilerek tekrar canlandırılmasını istedi ancak olumlu yanıt alamadı. Karamanlis’in Kıbrıs konusunda BM çerçevesinde yeni bir girişim konusunda da aradığını bulamadığı belirtiliyor.

RUHBAN OKULU AÇILACAK ÇOK UMUTLUYUM

FENER-Rum Patriği Bartholomeos, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması konusunda umutlu olduğunu söyledi. Nevşehir’in Göreme Beldesi’nde Açık Hava Müzesi’nde bulunan Karanlık, Yılanlı, Elmalı ve Tokalı kiliselerini gezen Bartholomeos, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bartholomeos, bir soru üzerine Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması konusunda umutlu olduklarını belirterek, şunları söyledi:

‘Başbakanımız, Atina ziyaretinde bu konuyu dile getirdi. Milli Eğitim Bakanımız, Patrikhane’yi ziyaretinde söz verdi. (Okulun açılmaması için hiçbir neden yok) dedi. Onun için bekliyoruz.’

Bartholomeos, nereli olduğunun sorulması üzerine, Rum asıllı Türk vatandaşı olduğunu söyleyerek, nüfus cüzdanını gösterdi.

Yorumlar kapatıldı.