İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: ERMENİSTAN’DA ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI ÇOK

Solaren Ltd. Şirketi İşletme Md. Viktor Afyan, önümüzdeki yıl sonunda Puşkin dağlık alanında 5 milyon kwa/yıl gücünde bir rüzgar enerji istasyonunun (İran kredisiyle), 3 yıl sonra ise Sokti Dağ geçidinde ikinci rüzgar enerji santralının hazır olacağını söyledi. Bu enerji kaynakları AB gtalebiyle Atom Santralının kapatılması durumunda alternatif oluşturacaklar. Konuya ilişkin veriler Ermenistan’ın bu alanda yıllık 400-450 Mgw potansiyele sahip olduğunu göstermekte. Bu atom santralinin ürettiği enerjinin 1/3’ne karşılık gelmekte. Ancak bu tür enerjinin olumsuz yanı sezonsal olması.

Bir diğer enerji temin yoluysa, küçük hidro elektrik santraller, ki bunlardan birkaç düzine Ermenistan’da bulunmakta. Bu santarallerin özel sektörün elinde olduğunu da hatırlatalım. Solaren Ltd. Rüzgar Enerji Programları yöneticisi Artur Lalayan’a göre rüzgar ve su kaynaklarından elde edilecek enerji miktarları eşit. Devlet Kamu Hizmetleri Komisyonu’nun hesaplamalarına göre, bu yolla elde edilen 1 kw/saat enerjinin bedeli 7 sent.

Alternatif enerjinin Ermenistan’a pahalıya mal olacağı da ayrı bir gerçek. 1 Mgw’lık Rüzgar enerji istasyonu için 1 milyon dolar gerekiyor.

Güneşten elde edilen enerjinin su ve rüzgardan katlarca daha fazla olduğunu ifade eden Afyan, 16 km2’lik bir alana güneş enerjili bir su isıtma cihazının yerleştirilebilmesi durumunda, bunun Ermenistan’ın tüm enerji ihtiyacına yanıt verebileceğini söyledi. Solaren’in aynı zamanda güneş enerjili su ısıtma cihazları üretmiş olduğu bunların uluslararası standartlara eşdeğer ve gerekli sertifikalara sahip olduğu da kaydedilirken, halihazırda bunların Ermenistan Amerikan Üniversitesi klima sisteminde ve bazı müstakil evlerde kullanıldığı belirtildi. Orta sınıf için henüz lüks sayılabilecek bu tip ısınmada sadece ısınma cihazının 300 dolara mal olduğu ancak genel ısınma sisteminden lokal ısınmaya geçilmesi durumunda bu cihazlara yapılacak masraflar kendini kısa sürede amorti edecektir.

Bilindiği gibi Almanya, İngiltere, İsrail gibi ülkelerde güneş enerjisi uzun zamandır kullanılmakta hatta İsrail’de, güneş enerjili su ısıtma cihazı olmayan özel evlere inşaat izni verilmemektedir.

Biyogaz’dan enerji elde edilmesine yönelikolarak “Akrospasarkum” Hayvancılık Firmasına 25 m3 hacminde bir düzenek yerleştirilmiş olup, burada hayvan dışkısından 20-30 m3 gaz üretimi sağlanmaktadır. Yapılan hesaplamalara benzer firmalara bu düzeneklerin yerleştirilmesi durumunda yıllık 900.000 Mgw/saat enerji üretilebileceğini göstermektedir.

Bilindiği gibi AB, Atom Santralının kapatılması talebinde bulunmuştur. Bunun enerji güvenliğine zarara vermeden çözümü için 1 milyar dolar gerekmektedir. Devletimizin 800 milyon dolarlık AB’ne yaptığı yatırım önerisi reddedilmiştir. Alternatif enerji kaynaklarının işlerliğe kavuşturulmadan Atom Santralı’nın kapatılması mümkün değildir. Alternatif enerji kaynaklarından faydalanması için finansal kaynaklar gerekmekte, bunların olması durumunda dahi bu teknik altyapının hazırlanması uzmanların belirttiğine göre bir on yıl sürebilir.

Garine Danielyan

Yorumlar kapatıldı.