İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: ERMENİSTAN, ABD `BİNYILIN ÖNCELİKLERİ´ PROGRAMINDA

Ermeni-Amerikan Ekonomik İşbirliği Çalışma grubu, dün yaptığı kapanış oturumunda, “Binyılın öncelikleri” programına Ermenistan’ın katılımı konusunu değerlendirdiler. Oturum sonrası yapılan basın toplantısında Komisyonun Amerikalı eşbaşkanı ElçiKarlos Paskual, programın yeni olduğunu ve devletleri 3 alanda desteklemeyi amaçladığını söyledi. Bunlar; ekonomik özgürlük, hakkaniyetli idare ve insanlar için yatırım. Programın finanse edilmesinin Ermenistan Hükümetinin sunacağı önerilerin kalitesine de bağlı olacağı belirtildi. Bu yıl ABD Hükümetinin Ermenistan’a yıllık tahsis ettiği miktarın 94 milyon olacağını, bunun 35 milyon dolarının ekonomik programlara, 15 milyonun sosyal, 15 milyonun güvenlik ve hukuk orhanlarının işlevlerine, 10 milyon demokrasiye destek ve 8,5 milyon ise değişim programlarına tahsis edilecek.

Binyılın Öncelikleri programında ülke başına düşen yardım miktarına ilişkin AZG’ın sorusunu yanıtlayan elçi Paskual, program için ABD Kongrsi’nin 1 milyar dolar tahsis etmiş olduğunu, bu miktara 2,5 milyar dolar daha ekleneceğini ve programdaki 16 ülke dışında diğer ülkelerin de dahil edileceğini söyledi. Ülke başına düşecek payın önerilecek projelerin kalitesine bağlı olduğunu ifade eden elçi projelerin 3 ve ha uzun süreli olacağını da kaydetti.

Elçi Paskual programdan faydalanan ülkelerin ekonomik reformlar yanısıra ne tip siyasi reformlar yapması gerektiğine ilişkin soruya ise, programın geliştirdiği siyasi ilkeler gereği ilişkin ülkelerin yolsuzluğa karşı mücadele, siyasi özgürlükler, sivil özgürlüklere saygı, verimli idare, hukukun üstünlüğünün sağlanması ve toplumun kendini özgür ifade edebilmesi gibi konuların altını çizdi.

Komisyonun ermeni eşbaşkanı ve Finanslar ve Ekonomi bakanı Vartan Haçadryan, Ermenistan’ın programa dahil olabilmek için 2-3 yılda 16 şartı gerçekleştirmiş olduğunu, program çerçevesinde Haziran başında Vaşington’dan Ermenistan’a bir çalışma grubunun gelerek projeler için müzakerelerde bulunacaklarını ifade etti. Bakan Program kapsamındaki proje yatırımlarının, özellikle Fakirlikle Mücadele’ye ilişkin olacağını ve gözle gürülür değişiklikler yaratacağını kaydetti. Bakan projelerin finansmanının uygulamadaki başarılara bağlı olacağının da altını çizdi.

Ara Mardirosyan /kısaltıldı/

Yorumlar kapatıldı.