İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Şiddetin kıyısında barış çağrısı

Farklı dinlerin önde gelen isimleri Mardin’de bir araya geldi. İçişleri Bakanı Aksu’nun şu sözleri toplantının hedefini özetler nitelikteydi: “Diyalog ve hoşgörü adına dünyaya bir sinerji yayalım.”

İslamiyet, Hıristiyanlık ve Museviliğin önde gelen din adamlarının üç yıl önce Şanlıurfa’nın Harran ilçesinden dünyaya verdikleri barış ve hoşgörü mesajı dün sınır ilimiz Mardin’deki tarihî Kasımiye Medresesi’nde yankı buldu. Ezan ve çan sesinin aynı anda duyulduğu sempozyumda sanatçı Mahsun Kırmızıgül’ün okuduğu duygu yüklü şarkı, toplantıya katılanlar tarafından coşkuyla alkışlandı.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, “Buradan dünyaya bir zeytin dalı uzatalım.” çağrısında bulunurken, Fener Rum Patriği 1. Bartholomeos ise dünyadaki barış yanlılarının sayıca azlığından yakındı ve teröristlerin masum insanları küstahça öldürmelerine dikkat çekti. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın kuruluşu olan Kültürlerarası Diyalog Platformu’nca düzenlenen Ortak Ata Hz. İbrahim’in Aydınlığında Dinler ve Barış Uluslararası Sempozyumu’nun ikincisi Kasımiye Medresesi’nde başladı.

Tedavi için Amerika’da bulunan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Onursal Başkanı Fethullah Gülen de toplantıya tebrik mesajı gönderdi. Hazreti İbrahim’in temsil ettiği samimi dostluk mesleğine bugün her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğunu belirten Gülen, mesajında şunları kaydetti: “İnsanlar arasında barışın teessüsü hususunda en önemli görev de Hazreti İbrahim’in torunlarına düşmektedir.”

“Bu görevi eda edebilmesi için, en yakın gelecekte üç büyük dinden liderlerin işbirliği ile dünyanın değişik şehirlerinde konferanslar serisi giderek çoğalmalıdır.” diyen Gülen, mesajında üniversitelerde üç dini de kapsayacak yüksek lisans ve doktora programlarının açılması ve öğrenci değişimi teklif etti.

Kültürlerarası Diyalog Platformu (KADİP) Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa ise dünyada daha çok hoşgörü ve diyaloğa ihtiyaç duyulduğu bir dönemden geçildiğini vurguladı. Karlığa, “Bağdat’ta, Felluce’de bombalar patlıyor. İnsanlar iğrenç işkencelere maruz kalıyorlar. Tabii kaynaklar bakımından çok zengin olan Mezopotamya bölgesi, Osmanlı’nın son günlerinden beri sürekli çatışma ve krizlere konu oluyor. Barışın sağlanmasında ise en önemli görev samimi dindarlara düşmektedir.” diye konuştu. Kasımiye Medresesi dün sabah saatlerinden itibaren yoğun ziyaretçi akınına uğradı. Üç semavi dinin temsilcileri ile akademisyenlerin katıldığı toplantıda Vatikan ve Suriye’den de temsilciler bulundu. Mardin milletvekilleri Beşir Hamidi ve Süleyman Bölünmez’in konuklara hitap ettiği sempozyumun açılışında konuşan İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, “Dünyaya buradan bir zeytin dalı uzatalım.” çağrısı yaptı. Diyaloğa ihtiyaç oldukça hoşgörü ve diyalog toplantılarına da ihtiyaç duyulacağını vurgulayan Aksu, “Diyalog ve hoşgörü adına dünyaya bir sinerji yayalım. Tarih bize göstermiştir ki, diyaloğun koptuğu yerde savaş, savaşın yaşandığı yerde gözyaşı olmuştur. Dinler insanların kavgası için değil, insanların müreffeh olarak yaşaması ve mutluluğu için vardır.” dedi. Bakan Aksu, diyalog ve hoşgörü toplantılarını düzenleyenlerin de bu konuda çok profesyonel çalıştıklarını gördüğünü vurguladı.

Fener Rum Patriği 1. Bartholomeos da, dünyadaki barış taraftarlarının sayıca azlığından yakındı. Teröristlerin, masum insanları küstahca öldürmeyi politik bir ifade şekli olarak benimsediklerini belirten Bartholomeos, “Eğer gerçekten müşterek babamız İbrahim’e inanıyorsak, barış için çalışmak bizlerin hedefi olmalıdır.” dedi. Dinî cemaatlerin hayatın zorlukları karşısında ezilenlere bir sığınak olduğunu kaydeden Bartholomeos, “Muhakkaktır ki, yapmamız gereken daha çok şey var. Kuşkusuz bunlar İbrahimi geleneğin varislerinin inandıklarının temelini teşkil eder.” şeklinde konuştu.

Bartholomeos’tan sonra sözü, Şam-Antakya Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi Patriği Moran Mor İgnataiyos 1. Zekka Ayvas aldı. Arapça konuşan Ayvas, “Hz. Adem’in ve Hz. İbrahim’in çocukları olarak hepimiz aynı Allah’a inanıyoruz. Birbirimizi sevelim. Birbirimize saygı gösterelim. Bu tarihi buluşmada dünyaya barış ve kardeşlik çağrılarını mesaj olarak iletelim.” temennisinde bulundu. Türkiye Musevi Cemaati Hahambaşı Rav. İshak Haleva ise dünyaya kin ve husumet tohumları atanlardan buna bir son vermelerini istedi.

Sempozyumda Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Harun Tokak ve İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı da birer konuşma yaptı. Mardin Belediye Başkanı Metin Pamukçu, çok sayıda din adamı ve 17 ülkeden 40 konuğun katıldığı sempozyumun Mardin’de olmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Misafirlerle yakından ilgilenen Mardin Valisi Temel Koçaklar da konuklara akşam yemeği verdi. Gece ise şehrin tarihi sülieti önünde havayi fişek gösterisi düzenlendi.

Sempozyuma, Cüneyt Özdemir, Leyla Umar, Kezban Hatemi, Avni Özgürel, Mim Kemal Öke başta olmak üzere çok sayıda gazeteci katıldı. Avrupa ve ABD’den de birçok medya mensubu sempozyumu takip etti.

14.05.2004

Mustafa Özke, Şeyhmus Edis

Mardin

Yorumlar kapatıldı.