İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Papaza AB yolunda jet beraat

Diyarbakır’da konut adı altında izinsiz protestan kilisesi açtığı için hakkında dava açılan papaz Ahmet Güvener, 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmada, AB uyum yasaları kapsamında beraat etti.

ABD’nin Adana 2’nci konsolosunun da aralarında bulunduğu 10 kişilik yabancı heyetin izlediği duruşmada, sanığın beraatini isteyen savcı şunları söyledi:

‘Sanık hakkında her ne kadar ceza davası açılsa bile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) düşünce din ve vicdan özgürlüğünü düzenleyen 9. maddesine göre bireyler dini inançlarını tek başına veya toplu olarak alenen veya özel olarak ibadet, öğretme ve ayin yoluyla açıklayabilirler. Din ve ibadet yerleri konusunda Avrupa İnsan Hakları Divanı’nın Yunanistan’a karşı 26.09.1996 tarihli Manusakis kararında Divan, Milli Eğitim ve Din İşleri bakanlığının izni olmaksızın bir evin ibadet yeri olarak oluşturulup kullanılmasından dolayı verilen mahkûmiyet kararının AİHS’nin 9. maddesini ihlal ettiğine karar vermiştir. Tüm bu nedenlerle sanığın beraatine karar verilmesi talep olunur.’ Kısa bir ara veren mahkeme sanığın beraatine karar verdi.

Yorumlar kapatıldı.