İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: GÜLBENKYAN FONU DESTEĞİYLE DEĞERLİ ERMENİ ARAŞTIRMALARI ESERLERİ BASILIYOR

Kalust Gülbenkyan Fonu Ermeni Bl. himayesinde Erivan Devlet Üniversitesi Yayınevi tarafından, aralarında uzun yıllar gözlerden uzak, tozlu arşivlerde kalmış eserlerin de olduğu bir dizi Ermeni araştırmalarına ilişkin kitaplar yayımlanacak. Fon Ermeni Bl. Md. Zaven Yegavyan’ın doğrudan girişimiyle tanınmış Armenolog Hraçya Acaryan’ın basılmamış tüm eserleri ve basında yer alan tüm makaleleri de kitap haline getirilecek.

Son 3 yıl içinde Fon katkılarıyla Ermeni araştırmaları için çok önemli sayılan yaklaşık 30 kitap basıldı. Bunlar arasında Jozef karst’ın “Kilikya Tarihi Ermeni Grameri”, Eduard Ağayan’ın “Dilbilim Araştırmaları”, Pion Hagopyan’ın “Bilimsel Araştırmalar”, Babken Harutyunyan’ın “Büyük Hayk, İdari-Siyasi Bölüşüm Sist.”, Aşot Sukiasyan’ın “Ermeni Dili Açıklamalı eşanlamlılar sözlüğü”, Henrih Hüpşman’ın “Ermeni Araştırmaları”, Yerçanik Gevorgyan’ın “Ermeni açıklamalı kinetik dil sözlüğü”, Artak Movsisyan’ın “Maşdots öncesi Ermenistan yazılı kültürü” vd. eserler sayılabilir.

Zaven Yegavyan’ın önerisiyle Diaspora okulları için Batı Ermenicesinde Hraçya gabrielyan’ın resimli “Ermenistan Doğası” kitabı yayımlandı.

Yeyımlanacak yeni kitaplara ilişkin görüştüğümüz üniversite yayınevi Md. Berc Stepanyan, Z. Yegavyan’la yapılan işbirliğinin Ermeni araştırmaları için büyük önemi olduğunu bu sayede yayımlanmasında güçlük çekilen birçok eserlerin basıldığını söyledi.

H. Acaryan’ın basılmamış tüm eserlerinin basılması fikrinin coşku verici olduğunu ancak bunun gerçekleştirilmesinin, çoğu elyazısı halinde ve düzenlenmemiş olmasından ötürü zor olacağını da kaydeden Stepanyan, bütün bunların eksiksiz halledilmesi durumunda dilbilimcilere çok büyük armağan sunmuş olacaklarını da kaydetti.

Stepanyan, Nikoğayos Atonts’un eserlerinin 4 ciltte toplu basımının da yapılacağını söyledi.

Ruzan Boğosyan

Yorumlar kapatıldı.