İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: ZENGİN OLMAYANLAR DA KONUT SAHİBİ OLABİLECEK

Dün Armenya Oteli’nde Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Çalışma Grubu, Ermenistan Kadasto Sistemi’nde reformların gerçekleştirilmesi deneyi ve gayrimenkul pazarının gelişimi için zorunlu gayrimenkul kredilerine ilişkin 2 günlük bir toplantı düzenledi. USAID, DB, diğer uluslararası kuruluşlar, gayrimenkul ofisleri, bankalar ve diğer özel kuruluşların da katıldığı toplantıda ilk günkü tartışmalar “Ermenistan Kadastro Sistemi Deneyi”, “Ermenistan’da gayrimenkul pazarı” konularında yoğunlaştı. Bugün gayrimenkul kredilendirme sistemlerine ilişkin öneriler değerlendirilecek. Çalışma Toplantısının amaç ve işlevlerine ilişkin olarak Gayrimenkul Kadastro komite başkanı Manuk Vartanyan’a başvurduk.

Kadastro sisteminde birçok değişiklikler yapmalarına ve toplantıya katılan uluslararası kuruluş temsilcilerinin yapılanlardan oldukça etkilenmelerine rağmen, kadastro yönetimine ilişkin hala çözümlenmemiş sorunları olduklarını kaydeden Vartanyan, Avrupa deneyimini de incelediklerini ve birleşik kadastro sisteminde karar kıldıklarını bunun ekonomik ve vatandaşa hizmet açısından en uygun çözüm olduğunu belirtti. Birleşik Kadastro sistemi sayesinde arazi ve binalara ilişkin tüm mülkiyet ve hak bilgileri tek bir kayıtta yer almakta.

Gayrimenkul Kredilendirilmesine ilişkin olarak Vartanyan, gayrimenkul piyasasındaki hareketin herkesin malumu olduğunu 1998 yılında gayrimenkul pazarında 14 bin işlem kaydedilmişken 2003 yılında bunun 74 bin olduğunu kaydetti. Bunda sosyal ve siyasi istikrar yanısıra yatırımlara ilişkin hukuki mevzuatın netleşmesinin de rolu olduğunu söyleyen Vartanyan Ermenistan’daki gayrimenkul pazarının eşit olarak dağılmamış olduğunu da hatırlattı. Erivan merkezinde Pazar oldukça aktifken, çevre ve taşra illerde aynı yoğunluk gözlemlenmemekte.

Gayrimenkul kredisinin fakir tabakanın ev ve arazi alması açısından önemli olduğunu da kaydeden Vartanyan, finansal olanağı olmayan ancak planı olan insanların da konut sahibi olacağını, burada Kadastro’nun önemli rolü olduğunu söyledi. Şeffaf bir kadastro sistemine sahip olmaları gerektiği yanısıra buna paralel olarak sigorta ve özel fiyat tespit kuruluşlarının da oluşturulması gerektiğinden bahseden Vartanyan, Devlet başkanının direktifi gereği yıl sonuna kadar gayrimenkul kredi sisteminin hayata geçirilmesi için zorunlu tüm tedbirlerin alınacağını da vurguladı.

Ara Mardirosyan

Yorumlar kapatıldı.