İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: ERMENİSTAN’DA ABD ASKERİ VARLIĞININ OLASI TEMSİLİ GERÇEKÇİ GİBİ

26 Nisan’da Ermenistan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Bakanı Mikayel Harutyunyan ve ABD Avrupa Kuvvetler Konutan yard. Çarlz Volt “Kazanımlar ve Karşılıklı Hizmetlerin Verilmesi”ne ilişkin bir anlaşma imzaladılar. Avrupa’da yayimlanan “Stars and stripes” dergisi 2 Mayıs tarihli sayısında benzer anlaşaların geçen yıl Azerbaycan 2002 yılındaysa Gürcistan’la yapıldığını söylemekte.

ABD Avrupa Kuvvetler Komutanlığı Ştutgart Merkez İstasyonu basın sözcüsü Bil bayglov ve Komutanlık Güvenlik Destek ve Lojistik Bl görevlilerinden Çarlz Şervin’e dayandırarak verdiği haberde Stars and Stripes, Ermenistan’la 26 Nisan’da yapılan anlaşmanın ABD silahlı kuvvetlerine yerel yapıları kullanma olanağı sağladığını, böylece akeri anlamda sadece Ermenistaniin değil tüm Kafkasya bölgesinin olanaklarını askeri anlamda kullanabilceklerini bildiriyordu.

Anlaşmanın imzalanmasından bir gün sonra Stratfor Merkezi, “Amerika Ermenistanı kazazanmaya çalışıyor” başlıklı bir analiz yapmış, 29 Nisan’da “Haykakan Jamanak” gazetesi, Rus Regnum Ajansı ve Türkiye’den Zaman gazetesi konuya ilişkin haberler vermişlerdi. Stratfor Volt’un Ermenistan ziyareti esnasında Ermenistan havaalanlarında, amerikan askeri uçaklarının geçici konuşlanması izni için geldiğini ve tarafların Irak’a uçuş yapan askeri uçakların Ermenistan askeri havaalanlarında konuşlanması için anlaşmaya vardıklarını söylemekteydi.

Haykakan jamanak tarafından tercüme edilerek verilen bu haberler Ermenistan Savunma bakanlığı tarafından tekzip edildi ve yapılan anlaşmanın askeri havaalnlarına ABD askeri uçaklarının konuşlanması konusuyla alakalı olmadığı belirtildi.

ABD Kuvvetler Komutanlığından Tuğgeneral Şervin’se Ermeni-Amerikan anlaşmasını, ABS için Afganistan ve Irak operasyonları için faydalı olacağını söylemekteydi. Ancak Basın sözcüsü Bayklov, anlaşmanın imzalanmasının,askeri üs inşası anlamında nihai bir belge olmadığını da belirtmekte.

Tatul Hagopyan /kısaltıldı/

Yorumlar kapatıldı.