İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Biz Hıristiyanız imzası

AB’ye üye olalı henüz üç gün olan Polonya, AB anayasasına Hıristiyanlığın eklenmesi için bir öneri getirdi. Katolik Polonya’nin lideri Aleksander Kwasniewski, anayasanın girişine ‘Avrupa geleneklerine, Hıristiyan geleneklerine derinden bağlı bizler, bu anayasayı kabul ediyoruz’ diye bir ifade eklenmesini önerdi.

AVRUPA Birliği’nin 10 yeni ülkeyi daha bünyesine katıp tarihi genişlemesinin ardından AB anayasasına ‘Hıristiyanlığın’ eklenmesiyle ilgili tartışma yeniden alevlendi. İrlanda Başbakanı Bertie Ahern ve Vatikan’dan sonra Katolik Polonya da AB üyesi olduktan üç gün sonra AB anayasasına Hıristiyanlığın eklenmesi için öneri getirdi.

Polonya devlet radyosuna konuşan Kwasniewski, böyle bir ekin girişe, önsözden ayrı bir metine eklenebileceğini belirtti. Kwasniewski, ‘Önsöz metni yazıldı ve kabul edildi, ancak önsözden ayrı bir metin hazırlayıp, örneğin şöyle diyebiliriz; Avrupa geleneklerine, Hıristiyan geleneklerine derinden bağlı bizler, bu anayasayı kabul ediyoruz.’ dedi.

POLONYALI PAPA

Sadece Polonya devleti değil, Katolik dünyasının ruhani lideri Polonyalı Papa Jean Paul de Hıristiyanlığın yeni AB anayasasına girmesi için yoğun çaba sarfediyor. Papa, Malta ve Kıbrıs ile eski sekiz doğu bloku ülkesinin AB üyesi olmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, ‘Avrupa halkının birliği baki olacaksa, bu sadece ekonomik ve siyasi açıdan olmaz. Bugün Avrupa’nın ruhu, ortak insani ve Hıristiyan değerlerimiz sayesinde birleşik kalmıştır’ dedi. Papa, Avrupa ülkelerinin bugün ruhani açıdan yaşanan krizlere rağmen Hıristiyanlık sayesinde kimliğini koruyabildiğini savundu.

LAİKLİK YANLILARI

Geçen cumartesi günü Dublin’de Genişleme Zirvesi’ne evsahipliği yapan AB dönem başkanı İrlanda Başbakanı Bertie Ahern de ‘Kanımca anayasada Tanrı’ya bir atıfta bulunulmaz, ancak Hıristiyan gelenekleri, Hıristiyan değerlerine gönderme olur’ demişti.

Katolik ülkeler, Hıristiyanlığın anayasaya girmesi için bastırırken, Fransa ile Almanya gibi ülkeler laik bir tutum izlenmesini istiyorlar. 17-18 Haziran’da yapılacak AB zirvesinde anayasaya son şeklinin verilmesi bekleniyor.

Yorumlar kapatıldı.