İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Başpiskopos kızgın

YORGO KIRBAKİ

ATİNA – İstanbul Fener Patriği Bartholomeos ile Yunan Kilisesi’nin lideri Atina Başpiskoposu Hristodulos arasındaki çatışma Atina’da Kıbrıs konusunu bile unutturdu. Hristodulos’un Kuzey Yunanistan’daki üç bölgeye kendi metropolitlerini ataması ve Bartholomeos’un bunu tanımamasıyla iplerin tamamen kopması Atina’da ‘son yıllarda kaynayan kazan sonunda patladı’ diye nitelendi. Hristodulos, Bartholomeos’un kendisi ile ilişkileri kesme kararını “Karar adil değildir. Çok üzgünüm” diye karşılarken, Fener Partriği Kuzey Yunanistan’daki üç bölgeye kendi metropolitlerini atamaya hazırlanıyor.

Türkiye’ye karşı düşmanca açıklamaları ile tanınan Hristodulos geçen hafta, patrikhanenin yönetim bölgesinde olan ve 1928’de Yunan Kilisesi’ne emanet bırakılan Selanik, Elefterupoli ve Kozani bölgelerine yeni metropolitler seçtirmişti. Ancak seçimlere katılan 80 metropolit bölünmüş, bir bölümü Hristodulos’a destek verirken, bir bölümü ‘Fener’e darbe’den söz edip oylamaya katılmamıştı. Hristodulos’u cezalandıran Bartholomeos’un ‘karantina’ kararı çerçevesinde Atina Başpiskoposu artık tüm dünyada patrikhaneye bağlı Ortodoks kiliselerinde ayin yapamayacak. Dolayısıyla Avrupa ülkeleri, Amerika, Avustralya ve Uzakdoğu’ya seyahat nedeni kalmayacak. Hatta Hristodulos Girit ve Onikidalar’daki kiliseleri bile ziyaret edemeyecek.

Atina: Taraf tutmayacağız

Yunanistan hükümet sözcüsü Teodoros Rusopulos ise iki lidere saygı duyduklarını ve taraf tutmayacaklarını söylese de “Biz Yunan yasalarını uygulayacağız” demesi Hristodulos yanlısı bulundu. Fener son olarak 1993’te Avustralya’da kilisesini açmaya girişen Küdus Patriği Diodoros’u ‘karantinaya’ almıştı. Diodoros iki ay içinde pişman olup İstanbul’a gelmiş ve özür dilemişti.

Yorumlar kapatıldı.