İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Hristodulos, 9’uncu Patrik olmak istiyor

Nur BATUR/ATİNA

Atina Başpiskoposluğu’nun asıl amacının Fener Rum Patrikhanesi’nden kopmak olduğu ortaya çıktı. Fener’e başkaldırıp patrikhaneye bağlı dört piskoposu atayan Atina Başpiskoposu Hristodulos’un 9’uncu Patrik olmaya hazırlandığı bildiriliyor.

ATİNA Başpiskoposu Hristodulos, geri adım atmaya yanaşmıyor. Bilindiği gibi Fener Rum Patriği Bartholomeos, önceki gün bütün dünyadan 41 piskoposu İstanbul’da toplayıp Atina Başpiskoposluğu’nu seçimi iptal etmeye çağırmış, Başpiskopos Hristodulos’la da ilişkileri kesme kararı almıştı. Karamanlis Hükümeti’nin de salı ya da çarşamba günü kilisenin atama kararını onaylaması kuvvetli bir ihtimal olarak görülüyor.

75 YILLIK KAVGA

Balkan Savaşı’ndan sonra Yunanistan’a katılan ve ‘Yeni Ülkeler’ denilen bölgelerdeki kiliselerin nereye bağlı olduğu tartışması, 1928’den beri sürüyor. Yunan Kilisesi son atamayla artık Patrik Bartholomeos’un yetkilerine karşı çıkmaya başladı. Aşırı milliyetçi bazı papazlar, Patrik’in ‘Türk ordusunda askerlik yaptığını, Türk ajanı olduğunu’ bile iddia ettiler.

Atina’da yapılan yorumlara göre Hristodulos, Fener Patrikhanesi’nden talimat almak istemiyor. Bu nedenle de statüsünü yükseltip patrikliğini ilan etmek istiyor. Halen Ortodoks dünyasında İstanbul, İskenderiye, Hatay, Kudüs, Rusya, Sırbistan, Bulgaristan ve Romanya olan üzere 8 Patrik bulunuyor. Böyle bir karardan sonra halen Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlı olan Aynaroz’daki kiliselerle Girit ve Ege adalarındaki kiliselerin durumu da tartışılmaya başlanacak.

Yorumlar kapatıldı.