İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

türkiyegazetesi: Vatikan, İspanya’da Endülüs Bölgesi’nde şu anda kilise olarak kullanılan 1200 yıllık Cordoba Camisi’nin Müslümanlar için de ibadete açılmasına karşı çıktı

Papalık Dinlerarası Diyalog Konseyi Başkanı Başpiskopos Michael Fitzgerald, dünyanın en önemli yapıtlarından biri olan Cordoba Camisi’ni (ya da şimdiki haliyle Katedrali) Müslümanların da kullanmasını istemediklerini söyledi.

Başpiskopos Fitzgerald, tarihte buna benzer birçok örneğin olduğunu hatırlatarak, “Biraz düşünmek gerekiyor. Cordoba gibi asırlar boyunca orijinalliğini yitiren diğer yerler var. İstanbul’da Ayasofya’da olduğu gibi” dedi.

Fitzgerald ayrıca, Papa II. Jean Paul’ün 2001 yılında Aziz Juan Batista’nın mezarının bulunduğu Şam’daki Omeyas Camii’ne yaptığı ziyareti hatırlatarak, buranın da eskiden bir Bizans kilisesi olduğunu, daha sonra camiye dönüştürüldüğünü ama Papa’nın burada ayin yapmak istemediğini söyledi.

Papalık Dinlerarası Konsey Başkanı, “Tarihin yer değiştirmesi istenirse Müslümanlar ile Hıristiyanlar arasında birlikte yaşam zorlaşır. Tarihi kabul edip, ileriye bakmak gerekiyor. Müslümanların, Hıristiyanların, Yahudilerin ortak kullanabilecekleri çok dinli yerler var. Ama özel bir topluma ait olan yapının bulunduğu Cordoba’daki durum böyle değil” dedi.

Geçen Mart ayında Papalık Konseyi ile dünyadaki İslam topluluklarının temsilcileri arasında Libya’da yapılan toplantıya katılan İspanya İslam Konseyi Başkanı Mansur Escudero, sözlü olarak Vatikan’daki yetkililere Cordoba Cami-Katedrali’nin Müslümanlar için de ibadete açılmasını istemişti.

İslam dünyasının Avrupa’daki en şâşâlı yapıtı olan 24 bin metrekarelik alanda yer alan Cordoba kentindeki Cordoba Camisi veya şimdiki haliyle Katedrali’nin yapımına, Endülüs Emevi Hükümdarı I.Abdurrahman’ın talimatıyla 785 yılında başlandı.

Cami’nin yapımı için 11 gemiyle 110 sütun mermer ve granit İspanya’nın güney kıyılarına getirilirken, Endülüs Hükümdarlığı’ndan 4 Emirin döneminde, 987 yılına kadar Cami’ye çeşitli eklemeler yapıldı.

Mozaik zenginliği, mihrabının at şeklinde olması ve ayetlerin duvarlara altın harflerle yazılmasının yanı sıra 2 büyük özelliği daha bulunan Cami, Şamlı olan Emir I.Abdurrahman’ın isteğiyle Mekke’ye değil Şam’a bakıyor ve dünyada en fazla sütuna sahip mabet durumunda.

Cordoba Camii, III.Fernando’nun kenti ele geçirmesinin ardından 1523 yılında katedral haline dönüştürülürken bazı değişikliklere uğradı.

Yorumlar kapatıldı.