İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Patrikhane, isyancı başpiskoposu dışladı

Fener Rum Patrikhanesi Ruhani Meclisi, dün yaptığı olağanüstü toplantıda, kazan kaldırarak 4 kiliseye piskopos atayan Yunan Kilisesi Atina Başpiskoposu Hristodulos ile her türlü ilişkiyi kesme kararı aldı.

Fener Rum Patriği Bartholomeos’un başkanlığında 8 saat süren toplantıya Amerika, Avrupa, Kore, Girit ve 12 Adalar’dan 42 metropolit katıldı. Toplantıdan sonra metropolitler, Aya Yorgi Kilisesi’ne giderek dua ettikten sonra, meclisin kararı Rumca okundu. Açıklama, bazı Yunan televizyon kanalları tarafından canlı olarak yayınlandı. Türkçe yazılı açıklamada da şöyle denildi:

‘Malum olduğu gibi Patrikhanemiz ile Atina Başpiskoposu Hristodulos arasında geçen seneden beri bir anlaşmazlık süregelmektedir. Bunun asıl sebebi, Başpiskopos Hristodulos’un, Patrikhane’nin Kuzey Yunanistan’daki metropolitlikleri üzerindeki manevi egemenliğe saygı göstermemesi, Patrikhanemiz ile Yunan Kilisesi arasında var olan 1928 tarihli anlaşmaya sadık kalmaması ve kilise kurallarını ihlal eden, sorunu tırmandıran ve dolayısıyla Ortodoks Kilisesi’ne zarar veren tutumudur.

Bu sebeplerden dolayı Patrikhanemiz, kendisine doğrudan bağlı olan Amerika, Avrupa, Kore, Girit ve 12 Adalar metropolitlerini bugün olağanüstü toplantıya çağırarak, Başpiskopos Hristodulos ile her türlü ilişkiyi kesme, aynı zamanda 26 Nisan 2004’te Atina’da seçilen Selanik, Kozani ve Elefterupolis metropolitlerini tanımama kararlarını almıştır.’

Yorumlar kapatıldı.