İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

dünya: Bush: Türkiye ve Ermenistan aralarındaki ilişkileri güçlendirmeli

PARİS / WASHINGTON – Fransa’da yaşayan Ermeniler, her yıl olduğu gibi 24 Nisan gününü “Sözde” 1915 Ermeni Soykırım günü ilan edip, Türkiye’nin AB’ye, “1915 Ermeni Soykırımını” kabul etmeden alınmaması için yürüdü.

Fransa’nın başkenti Paris, Marsilya ve Lyon’da, “24 Nisan, 1915 Ermeni Soykırım” organizasyonu tarafından düzenlenen gösterilerde, ellerinde Türkiye’nin AB üyeliğine karşı pankartlarla yürüyen Ermeniler, “Türkiye, soykırımı tanımadan AB’ye alınmasın” sloganları attı.

Başkent Paris’te geçtiğimiz yıl dikilen, sözde soykırım anıtı “Komitas” heykeli yanında toplanan ve gösteri yürüyüşünü Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği önüne kadar yapan Ermeniler, Türkiye’yi katil ve katliamcı olarak niteledikleri sloganlara Leyla Zana’nın serbest bırakılması çağrısında bulundular.

“Bağımsız Kürdistan” sloganı atan bazı göstericilerin ellerinde Yunan bayraklarının olması dikkat çekti. Fransız polisinin sıkı güvenlik önlemleri aldığı büyükelçilik önünde 40 dakika süren gösteride, Türkiye’ye ve Türk Büyükelçiliğine hakaret yağdıran bin 800’e yakın Ermeni gösterici, verilen gösteri izin süresinin bitmesi üzerine dağıldılar.

Bush sözde Ermeni soykırımı hakkında bir mesaj yayınladı

WASHINGTON – ABD Başkanı George W. Bush, her yıl 24 Nisan’da düzenlenen sözde Ermeni soykırımı günü nedeniyle yayınladığı mesajında, her yıl olduğu gibi bu yıl da “soykırım” kelimesini kullanmadı.

Bush, 24 Nisan’da, 20. yüzyılın en korkunç trajedilerinden birini andıklarını belirtirken, Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde, zorla sürgün edilmek ve öldürülmek kaydıyla 1.5 milyon Ermeni’nin yok edildiğini söyledi.

George W. Bush, “Söz konusu olay, Türkiye ve Ermenistan’da özgürlüğe inanan herkes için kötü bir anı. Tüm Amerikalılar ve Ermeni toplumunu, kaybolan hayatları anmak için düzenlenen yasa katılmaya davet ediyorum” dedi.

ABD’nin, Ermenistan’la güçlü ilişkilerde bulunmasından gurur duyduğunu belirten Bush, 1. Dünya Savaşı’ndan 1991’e kadar ve sonrasında bağımsızlığını ilan Ermenilerle ve Ermenistan’la her zaman güvenlik, serbest piyasalar ve demokrasinin teşviki yönünde sıkı bir işbirliği içinde olduklarını söyledi.

Türkiye ve Ermenistan’da barışı destekleyenlerle, Türk-Ermeni Uzlaşma Komisyonu’nu öven Bush, Türkiye ve Ermenistan’a çağrıda bulunarak, iki ülkenin ekonomik, politik ve kültürel bağlarını kuvvetlendirmesini istedi.

Yorumlar kapatıldı.