Uğur ERGAN / ANKARA
Kanada’da hükümetin karşı çıkmasına rağmen, Ermenilerin soykırım iddialarını tanıyan karar mecliste kabul edildi. Ermeniler kararın ardından kutlama partisi düzenlerken, Kanada hükümeti kararın kendisini bağlamadığını açıkladı.
KANADA Avam Kamarası, sözde Ermeni soykırımını tanıyan önergeyi kabul etti. Ermeni diasporası tarafından sözde soykırımı anma günü olarak lanse edilen 24 Nisan öncesinde alınan kararı, Ankara şiddetle kınadı. Önerge, Avam Kamarası’ndaki (meclis) oylamada, Kanada Dışişleri Bakanı Bill Graham’ın, NATO müttefiki Türkiye’nin tepkisine yol açacağı gerekçesiyle yaptığı tüm itirazlara rağmen, 68’e karşı 153 oyla kabul edildi. Graham, oylamadan önce milletvekillerine gönderdiği mektupta, ‘NATO’da müttefik olduğumuz Türkiye ile iyi ilişkilere sahip olmamız gerektiğini bilmek zorundayız. Türkiye ile Afganistan da dahil olmak üzere pek çok konuda yakın işbirliği içinde çalışıyoruz’ dedi.
HÜKÜMETİ BAĞLAMIYOR
Kanada Dışişleri Bakanı Graham, Kanada hükümetinin 10 Haziran 1999’da konuya ilişkin belirttiği tutumunun değişmediğini ve kararın hükümeti bağlamadığını bildirdi. Bu konudaki nihai çözümün, Türk ve Ermeni hükümetleri ve konunun uzmanları tarafından sağlanacağına inandığını belirten Graham, Türkiye ve Ermenistan ile dostça ilişkiler içinde bulunduklarını söyledi. Kanada Ermeni Ulusal Kongresi’nden Aris Babikyan, tasarının kabulünün ardından düzenlediği kutlama partisinde, bunun bir ‘moral zafer’ olduğunu ve Türkiye üzerindeki baskıları byoğunlaştıracağını öne sürdü.
Türkiye’nin Kanada Büyükelçiliği Müsteşarı Fazlı Çorman ise, Türkiye’den ihale almak arzusunda bulunan pek çok Kanada firmasının bulunduğuna işaret ederek, ‘Kanada ile ilişkilerimiz böyle bir kararın kabul edilmesinin ardından büyük bir yara almıştır’ dedi.
Sözde Ermeni soykırım tasarısının kabulünün ilk adım olduğu, bir sonraki adımda, Fransa ve İsviçre’de olduğu gibi Ermeni soykırımının inkár edilmesinin suç sayılacağı önergenin gündeme geleceği belirtiliyor.
Dışişleri’nden elçiye sözlü uyarı
KANADA meclisinin kararı üzerine Dışişleri Bakanlığı, dün akşama doğru Kanada’nın Ankara Büyükelçisi Michael Leir’ı bakanlığa davet edip ‘sözlü olarak’ uyardı. Leir ile görüşen Dışişleri Bakanlığı’nda Müsteşar Yardımcısı Nabi Şensoy, alınan bu kararın arkasında tarih bilgisinden yoksun önyargının olduğunu vurguladı. NATO müttefiki olan iki ülkenin ilişkilerinin bu karar nedeniyle olumsuz yönde etkileneceğini belirten Şensoy, kararın Türk toplumunda da üzüntü ve hassasiyet yarattığını vurguladı. Kanada’da marjinal grupların parlamentoyu yanlış bir karara götürme girişimlerine karşı Türk makamlarının en üst düzey seviyede yaptığı girişimlerin yeteri derecede dikkate alınmamasından duyulan derin üzüntüyü de Leir’e iletti. Meclisin sorumsuz bir tavır sergilediğine de dikkat çeken Şensoy, bu kararın Ermenistan’a hiçbir faydası olmayacağını aksine zararı olacağını dile getirdi.
Yorumlar kapatıldı.