İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Kıbrıs´ta ülkücü terörü

CENK MUTLUYAKALI

LEFKOŞA – KKTC’de tarihi referanduma günler kala Annan Planı’nı destekleyen
partiler ve ‘Evet’ diyen Kıbrıslı Türkleri hedef alan saldırılar yaşanıyor.

Türkiye’den gittikleri saptanan ülkücü gençler, ‘Hayır’ kampanyasına desteklerini şiddete başvurarak ortaya koydu. Önceki gece Barış ve Demokrasi Hareketi (BDH), Çözüm ve Avrupa Birliği Partisi (ÇABP) ve Toplumcu Kurtuluş Partisi’nin (TKP) Lefkoşa’daki merkezleri saldırıya uğrarken, Kıbrıslı Türk gençlerin hastanelik edilecek şekilde dövülmesi büyük tepki yarattı.

Göçmenköy’de 25-30 kişilik eli sopalı ve bıçaklı ülkücü bir grup, araçlarında ‘Evet’ yazısı taşıyan yaşları 15 ile 22 arasında değişen 5-6 Kıbrıslı Türk gencini kıstırıp feci şekilde dövdü. Yüz, boyun ve kollarından yaralanan gençlerden üçü hastanede tedavi altına alındı. Gençlerden biri olayı şöyle anlattı: “Göçmenköy’de Bomtaş Benzin İstasyonu önünde dururken saat 20.00 sıralarında 25-30 kişilik ülkücü olduklarını tahmin ettiğimiz bir grup motorumuzda ve arabanın üzerinde ‘Evet’ amblemi olduğu için sopa, topuz ve bıçaklarla bize saldırdı. Arabanın camlarını kırdılar. Üç arkadaşımız ciddi şekilde başından, burnundan, kollarından yara aldı.”

‘Sınır dışı edilecekler’

Gençler dün sabah hastaneden taburcu edilirken, ailelerini ziyaret eden İçişleri Bakanı Özkan Murat, 47 kişinin gözaltına alındığını ve suçlu bulunanların sınır dışı edileceğini söyledi. Olay, Kıbrıs Türk halkı arasında infial yaratırken öfkeli mağdur aileleri, polisi suçluyor.

Ülkücü gruplar önceki gün BDH Genel Merkezi’nin tabelasının üzerine Ülkü Ocakları imzalı ‘Onlar bu dilden anlar’ yazılı afişler asarken, merkezin önündeki KKTC ve parti bayrağını indirdi. BDH, olayı, ‘Faşist yöntemler bizi yıldıramayacak’ açıklamasıyla kınadı. Saldırgan grup, ÇABP merkezinde asılı afişleri yırtarak, duvarlarına küfür dolu yazılar yazmakla kalmadı, partiye ait araçlara da zarar verdi. ÇABP adına Hasip Erel, “Kıbrıs Türkü bu saldırılara pabuç bırakacak değildir. Bu mücadele 24 Nisan’da ‘Evet’ olarak meyve verecek” dedi. TKP merkezindeki ‘Çözüm için evet’ yazılı parkartlar da parçalandı.

‘Ülkücü terör’ Girne, Mağusa ve Lefkoşa’nın sokaklarında da boy gösterdi. Türkiyeli öğrencilerin oluşturduğu gruplar, ‘Evet’ afişleri asılı araçlara saldırıp zorla ‘Hayır’ etiketi yapıştırdı. Polisin müdahale etmediği olaylar sırasında ülkücüler, ellerindeki sopalarla araçlara zarar verdi.

Başbakan Mehmet Ali Talat, marjinal grupların adaya geldiğini belirterek, “Bunlar kaygı vericidir. Türkiye’de Türk vatandaşları dışında kimse eylem yapamaz. Burada da böyledir. Ancak polisimiz gerginlik olmasın diye tolere ediyor” dedi. CTP Genel Sekreteri Ferdi Sabit Soyer de, “Sokaklarda terör estirilmesi, hele Türkiye’den MHP Genel Başkanı’nın yüzlerce ülkücüyle gelip eylem yapacağı haberleri asla kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Mitinglerin günü değişti

Artan şiddet iki cephenin bugüne çakışan miting programını da değiştirdi. Yüksek Seçim Kurulu, ‘Evet’ cephesindeki Talat’ın CTP’sinin bu akşam, ‘Hayır’ cephesindeki Cumhurbaşkanı Denktaş’ın ise yarın akşam miting yapmasına karar verdi.

Yorumlar kapatıldı.