İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Türkiye, Kanada Parlamentosu’nu kınadı

Dışişleri Bakanlığı, Kanada Federal Parlamentosu’nun sözde Ermeni soykırımını tanıyan kararını kınadı.

Bakanlık, kararın getireceği tüm olumsuzlukların sorumluğunun Kanadalı siyasetçilere ait olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kanada makamlarına bu tür olası bir kararın yanlışlığının önceden anlatıldığı ve yaratacağı sakıncaların en üst düzeylerde defalarca açıklandığı belirtildi.

Bu girişimlere rağmen Kanada Federal Parlamentosu’nun marjinal görüşlerin peşine takılarak bu kararı kabul etmesi "şiddetle" kınanan açıklamada, "Parlamentoların, tarihin tartışmalı dönemlerine ilişkin bir yargıya varma görevleri bulunmamaktadır. Tahrif edilmiş tarihi verilerin yarattığı ön yargılara dayanılarak alınan bu tür kararların en azından huzur içinde yaşayan değişik kökenli insanlar arasında nefret duyguları uyandırarak, toplumsal ahengi bozabileceği dar görüşlü bazı Kanadalı siyasiler tarafından algılanamamıştır" denildi.

Açıklamada, Kanada Federal Parlamentosu’nun "şiddet ve nefrete karşı uluslararası işbirliği ve dayanışmanın en üst düzeyde gerçekleştirilmesini, değişik inanç ve etnik kökene sahip insanlar arasında hoşgörünün yaygınlaştırılmasını zorunlu kılan hassas bir dönemde", bunun aksine bir yaklaşım içinde olmasının "üzerindeki sorumlulukla bağdaşmadığı" ifade edildi.

Açıklamada, "Bu karar ne Kanada’daki Ermenilere, ne de Ermenistan’a bir yarar sağlayacaktır. Bu kararın getireceği tüm olumsuzlukların sorumluluğu Kanadalı siyasilere aittir" denildi.

Yorumlar kapatıldı.