İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

türkiyegazetesi: Sıra Karabağ’a geldi

ANKARA- Son günlerde Türkiye ile Ermenistan arasındaki kara sınırının açılacağı yönündeki söylentilerin artması üzerine Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, konuyla ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Gül, Yukarı Karabağ meselesinin çözümü için Türkiye’nin hem Ermenistan, hem de Azerbaycan ile görüşmekte olduğunu ancak mesele çözülmeden sınırın açılmayacağını bildirdi.

Üçlü zirve yapılacak

Kıbrıs meselesi çözüme ulaşırsa bundan herkesin hisse çıkartması gerektiğini belirten Bakan Gül, “Biz Karabağ meselesinin terkedilmiş bir problem olarak kalmaması gerektiğine inanıyoruz. Dünyada birçok mesele ile uğraşılırken, bunu buzdolabına kaldırıp dondurmanın yanlış olduğunu düşünüyoruz. Çünkü orada bir işgal var” diye konuştu. Türkiye’nin hem Ermenistan, hem de Azerbaycan ile görüşmekte olduğunu anlatan Gül, “Haziran ayında İstanbul’da yapılacak NATO zirvesi öncesinde üçlü bir görüşme yapılabilir. Meselenin barışçı yollardan çözümünü arzuluyoruz” dedi.

Nedir bu mesele?

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Ermeniler’in zorlaması ve Rusların desteğiyle, Azerbaycan’ın doğal ve yasal sınırları içinde bulunan Nahçıvan’a Muhtar Cumhuriyet, Dağlık Karabağ’a da Muhtar Vilayet statüsü tanınmıştır. Bu suretle Ermeniler 1992 yılında, burasının Ermeni toprağı olduğunu iddia etmişler ve Azerbaycan topraklarını işgal etmeye başlamışlardır. Ermenilerin yaptıkları katliamlara dayanamayan bir milyonu aşkın insan, yıllardır göçebe konumunda ve ağır şartlar altında hayatını sürdürüyor.

Yorumlar kapatıldı.