Çıplak Ayaklar Kumpanyası
“Kelimeler” ve “L’invitation”
adlı eserlerle sahneye çıkıyor!
Çıplak Ayaklar Kumpanyası Haziran 2003 ‘teki “Why?İnçu?Çima? Neden?” adlı gösterisinin ardından bu yıl da iki farklı gösteriyle seyirci karşısına çıkmaya hazırlanıyor.
Çıplak Ayaklar Kumpanyası farklı disiplinlerden gelen dansçıların kurduğu bir proje topluluğudur. Amacı Türkiye’de giderek gelişmekte ve tanınmakta olan Modern Dans (hareket-performans-tiyatro vb.) sanat dalının gelişim sürecini hızlandırmaktır. Bu amaçla faaliyetlerini iki yıldır sürdürmekte ve de Türkiye’de modern dans alanında önemli bir açığı doldurduğuna inanmaktadır. Grubun kurumsallaşma süreci içinde projeler, gösteriler, organizasyonlar yaparak daha iyiye nasıl gidilebilir sorusunun cevabı aranmaktadır.
Çıplak Ayaklar Kumpanyası bu yıl da “Kelimeler” ve “L’invitation / Davet” adlı iki farklı gösteriyle seyirci karşısına çıkmaya hazırlanıyor:
Kelimeler
Kumpanya içerisinde dans eden dansçıların kendi işlerinden oluşan bir karma temsil niteliğindeki gösterinin çalışma aşamasında bir hikaye yada bir tema üstüne değil ortak dertlere sahip dansçıların seçtikleri “kelimler” üstünden bir koreografik yapı işlendi.
Eserler birbirlerinden tamamen bağımsız ama aynı zamanda aynı dili konuşan aynı noktaya bakan dansçıların yürüdükleri farklı yolları ve bu yol deneyimlerini anlatır. Kelimeleri birleştirip bir tam cümle yaratma kaygısından uzak tamamen tek kelimelik cümlelerdir bunlar. Her eser başka bir hikaye başka bir dünyaya kapı açacaktır ama eserlerin hepsinde de “dert” o kapının açılmasıdır.
Belki de kelimeler birleştiğinde anlamlı bir cümle oluşabilir ancak amaç bütünde değil ayrıntıda aranmaktadır.
Gösteri tarihleri: 2 Mayıs Yunus Emre Kültür Merkezi / Bakırköy
10 Mayıs Koç Üniversitesi Sahnesi / Sarıyer
16 Mayıs Profilo Kültür Merkezi
L’invitation / Davet
Fransa’nın önemli koreograflarından Charles Cré-Ange Çıplak Ayaklar Kumpanyası’na eser hazırlamak için bir süreliğine İstanbul’a geldi. 6 dansçıyla hazırlanacak olan eser ilk kez İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali’de izlenebilecek . Hem Türkiye hem Fransa için önemli bir adım olduğunu düşündüğümüz bu kültür alışverişini Charles Cré-Ange şöyle anlatıyor:
“Türkiye’ye gelip çalışmayı kabul etmemde dansçıların güven verici, dostane ve sade ‘davetleri’ çok etkili oldu. Bir başka etken de İstanbul şehriyle ve burada yaşayan insanlarla ilgiliydi. Bu şehrin olağanüstü hikayesi bazen karanlık dönemler geçirse de, tolerans ve misafirperverliğin örnek şehri burası. Bu geçmişten günümüze kadar uzanan ve diğer metropollerle paylaşılan ortak hikaye (yaşadığım Paris de bunlardan biri) bana bu toprak paylaşımının (davetiye) bu şehri ve yaşayanlarını özel bir şekilde renklendirdiğini düşündürdü. Bu konuyu işlerken keşfedeceğim şeyler ve keşfedeceğim dansçılar bana ayrı bir yol gösterici olacak.”
Gösteri Tarihleri: Uluslar arası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında
20-21 Mayıs Muhsin Ertuğrul Sahnesi
Çıplak Ayaklar Kumpanyası ile ilgili:
Kumpanya faaliyetlerine şu manifestoyla başlamıştır.
Çıplak Ayaklar Kumpanyası saz çalan olmaktansa kopan tel olmayı tercih eder. Her türlü hayale açıktır. Çoğalsak ne güzel olur… Ama kopan tek bir tel bile anlaşılmaya yeter. Her türlü ayrım ve şiddete karşıdır. Düşünmeye, tartışmaya, konuşmaya iyi gelebilir. Çocukların da ulaşabileceği yerlerde saklanmasında bir sakınca yoktur. “Şarkı dinlemek yerine şarkı söylemeyi” tercih eder. Kerameti kendinden menkuldür. Deneme aşamasındadır ve hep deneme aşamasında kalmayı tercih eder. “Dansçı-oyuncu- tiyatrocu- müzisyen- video….” Çok amaçlı bir yapı oluşturmayı düşlemektedir. İlhan Berk’in “Çıplak ayak şiirinde dediği gibi “bir düş ülke”dir, yada bu “düş ülkeyi” arar…
İletişim:
Çıplak Ayaklar Kumpanyası İstanbul
Web: www.ciplakayaklar.com
Mail: info@ciplakayaklar.com
aristotale@ciplakayaklar.com
mihran@ciplakayaklar.com
Türkiye: Büyükdere Cad. Ufuk Apt.
No: 15/1 Şişli- İstanbul
Yetkili:
Mihran Tomasyan Tel: 0536 262 95 76
Aris Nalcı Tel: 0542 629 06 24
Ek bilgiler:
Charles CRE-ANGE kimdir?
Charles Cre Ange’ın dans hayatını tanımamızda onun günümüze kadar yaptığı 25 eserinin önemi büyüktür. 1984 yılında kendi adı altında kurduğu topluluk genç koreograflar arasında oldukça bilinen, tanınmış bir topluluk olarak yerini almıştır.
Deneysel çalışmaları onun eserlerinde sertlik ve merakı bir araya getirir. Koreografileri güçlü bir yaratık olan insanın mutlu kalmak için yaşadığı absürd dünyanın birer yansımasıdır.
L’Encontre (1985), Eurydice disparue (1986), Noir Salle (1988), Changeling (1989) eserlerinin tümü de Fransa başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde başarıyla sahnelenmiştir.. Zorlayıcı bir parça olan Noir Salle 80’ler sonrasında kazandığı başarının en önemli simgesidir.
Charles Cré-Ange 1990’da , Bagnolet’deki Rencontres Chorégraphiques Internationales adlı kurum tarafından Merce Cunningham’ın başkanlığını yaptığı jüri tarafından Noir Salle adlı koreografisi ile “Grand Cointreau Foundation” ödülü ile ödüllendirildi.
Eğer hareketleri kaos ile emirler arasında bu iki kavramın hiçbir zaman birbirine üstünlük sağlamayacağı şekilde bir denge kuruyorsa, bu hareketler aynı zamanda bizi kovalayan kelimelerin de yansımasıdır.
Zaman, boşluk ve maddeler bu eserlerin kalbinde dansçı, korograf ve seyirci ile işbirliği içinde yer alıyor.
Charles Cré-Ange’ın dansı disiplinle birleşen güçlü insan vücudunun ekosu ve orijinal sesin yorumcusudur.
Yorumlar kapatıldı.