İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

lraper: Ermeni Patrikliği´nden `Dini Tatiller´ konulu açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili birimleri tarafından hazırlanan Özel Ermeni Okulları Yönetmeliği’nin taslak hazırlıkları çerçevesinde, İstanbul Ermeni Azinlik okullarinda uygulanacak dini tatil gunleri, öğrencilerin eğitim ve öğretim müfredatından azami ölçüde yararlanmalarını sağlayacak biçimde yeniden belirleniyor.

Ermeni okullarında uygulanan tatillerin uzunluğu ve eğitim programlarında meydana getirdiği aksamalar konusunda eğitim çevrelerinden gelen şikayetleri dikkate alan Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II Hazretleri, dini tatiller konusunu, okul idare eden vakıf temsilcileri, okul kurucuları ve müdürlerinin katıldıkları istişari bir toplantıda değerlendirdi.

Patrik Hazretleri, “Ermeni Hristiyan Dini Bayramları” adı altında verilen tatillerin doğrudan bayramla ilgili olmayan bölümlerinin kısaltılarak bu durumun kısmen telafi edilebileceğini belirterek şunları söyledi: “Ne Türkiye’de, ne Ermenistan’da, ne de dünyanın başka herhangi bir ülkesinde, İstanbul’daki Ermeni Azınlık Okulları kadar tatil yapan okul bulunmuyor. Yaz ve sömestr tatillerinin yanısıra, Ermeni azınlık okulları hem resmi devlet, hem Müslüman, hem de Hıristiyan Ermeni bayramlarında tatile giriyor.

Böylece, hiçbir devlet katkısı almaksızın, Ermeni toplumunun büyük fedakarlıklarla açık tuttuğu okullar, resmi ve özel okullardan 17 gün daha fazla tatil yapıyor. Bunun üzerine bir de hava muhalefeti nedeniyle ya da Şeker ve Kurban bayramlarında ‘köprü kurularak’ ilan edilen tatiller eklendiğinde genelde yıllık ders programının tamamlanmasında güçlük çekiliyor. Çocuklarımızın eğitim ve öğretim fırsatını, hiçbirimizin, hiç bir nedenle ve hiç bir koşulda engelleme hakkımız yok. Bizim herkesten daha çok çalışmamız, daha çok gelişmemiz lazım. Bu konuda sanırız ki kimsenin kuşkusu olamaz.”

Patrik Hazretlerine göre Ermeni Azınlık okullarının mutlaka tatil edilmesi gereken dini bayramlar toplam 8 günü kapsıyor:

a) Yılbaşı tatili 1.5 gün (31 Aralık öğleden sonra ve 1 Ocak)

b) Noel/Vaftiz tatili 3.5 gün (5 Ocak öğleden sonra, 6 ve 7 Ocak)

c) Paskalya tatili 3 gün (Perşembe, Cuma ve Pazartesi)

Ermeni Katolik okullarının ise Noel Bayramı Aralık’ta kutlandığı için bu tatillere ilaveten 24 Aralık öğleden sonra ve 25 Aralık tam gün olmak üzere, birbuçuk gün daha tatil edilmesi öngörülüyor.

Ermeni Patrikliği, bayram tatilleri hakkındaki görüşünü Milli Eğitim Bakanlığına sunmuş bulunuyor. Patriklik makamı ayrıca her yıl Ermeni Hristiyan bayram tarihlerinden Genel Kurmay Başkanlığını haberdar ederek Ermeni kökenli Türk ordusu mensuplarının dilediklerinde bayram izinlerinden yararlanmalarını sağlıyor.

Yorumlar kapatıldı.