İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

lraper: Kutsal Hafta Başladı

Kilise takviminin en önemli günleri sayılan Kutsal Hafta, 3 Nisan Cumartesi günü Lazarus’un dirilişinin anısı ile başladı. İstanbul’daki tüm din görevlilerinin katıldığı ve Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’nde gerçekleşen bu töreni Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Aram Ateşyan yönetirken, Rahip Yeğişe Uçkunyan da vaaz etti.

4 Nisan Pazar günü ise Der Hisus Krisdos’un (Rab İsa Mesih’in) Kudüs’e görkemli girişinin anısı (Dzağgazart / Palm Sunday) törenlerle kutlandı.

Cemaatin tıklım tıklım doldurduğu Kumkapı Surp Asdvadzadzin Patriklik Merkez Kilisesi’ndeki törene Patrik Mesrob II Hazretleri riyaset ederken, Kutsal Sunu’yu (Surp Badarak’ı) Rahip Tatul Anuşyan sundu. Törenin ilahileri Koğtan Korosu tarafından başarıyla seslendirildi. Patrik Hazretleri törenin sonunda günün anlam ve önemini belirten bir vaaz vererek, Kutsal Hafta boyunca kalplerimizi Tanrı’nın Sözü’ne açmamızı diledi.

Patrik Hazretleri, Mesih İsa’nın Kudüs’e girişini etkileyici bir şekilde betimledikten sonra günün anlamı üzerinde yoğunlaştı. Ruhani Reisimiz Kutsal Hafta’ya girdiğimizi ve Mesih’i bu hafta adım adım takip etmenin önemini vurguladı. Patrik Hazretleri, “Her birimizin özel yetenekleri, maddi ve manevi zenginlikleri vardır. Herkes bir şekilde Tanrı’nın sevgi misyonuna katkıda bulunabilir. Kendinize hiç, ‘Acaba Tanrı beni nasıl kullanabilir?
Hangi yeteneklerimi O’na sunabilirim? Acaba paylaşmayı bugüne kadar red ettiğim ancak Tanrı ve O’na inanalarla paylaşmam gereken şeyler nelerdir?’
diye sordunuz mu?” sorusunu yönelttikten sonra sözüne şöyle devam etti:

“Belki konuşma yeteneğiniz vardır, belki iyi bir öğretmensiniz, belki de iyi bir organizatör, ya da yönetici, belki iyi bir yazarsınızdır, belki biraz zamanınızdan, biraz da maddi kaynaklarınızdan fedakarlık edebilirsiniz, öğrencilere burs sağlayabilirsiniz, tek başına kalmış yaşlıları ziyaret edebilirsiniz… Velhasıl, Mesih’in Kilisesi vasıtasıyla insanlığa hizmet için her birimizin yapabileceği çok şey vardır. Ancak önce inancımızın güçlü olması gerekir. ‘Rab’bin adıyla gelen mübarektir! Hosanna yücelerde!’
diyebilmemiz, İsa’yı kalbimize davet etmemiz gerekir” dedi. Bizleri fedakarlık duygusuyla Surp Zadig’e (Kutsal Paskalya’ya) hazırlanmaya çağıran Ruhani Reisimiz, bu hafta süresince herkesin kırgınlıkları gidermesini, Tanrı ve insanlarla barışık olunmasını istedi.

Birçok kişinin Kutsal Sofra’ya yaklaştığı törende gerçekten bir bayram coşkusu yaşanıyordu. Değnekle de olsa, Patrik Hazretlerinin tekerlekli sandalyeden kalkarak patriklik kürsüsüne çıkabildiğini gören cemaat üyelerinin bayram sevinci ikiye katlandı.

Yorumlar kapatıldı.