İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

özgürpolitika: Kafkaslar yeniden ısınıyor

ŞİLAN ARAS/MHA/ERİVAN

Geçen yıl Ermenistan’da başkanlık seçimlerinde başlayan, ardından Azerbaycan’da süren yıl sonunda ise Gürcistan’da eski Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze’nin devrilmesine kadar varan halk ayaklanmaları baharın gelişi ile yeniden gündeme geldi. Ermenistan’da şimdi de halkı arkasına alan muhalefetin, şaibeli olarak seçildiğine inandığı Devlet Başkanı Robert Koçeryan’ı istifaya zorlamak amacıyla eylemlere hazırlanıyor. Böylece 2003 yılında Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan’da gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimlerinde ortaya çıkan gerginlikler, önümüzdeki günlerde yeniden yaşanacağa benziyor.

Ermenistan’da 2003 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Robert Koçeryan’ın iktidara gelmesini kabul etmeyen muhalefet, günlerce gösteriler düzenleyerek, Koçeryan’ın istifasını talep etmişti. Muhalefet ve halkın Koçeryan’ın görevi bırakmasını istemelerinin başında ise bunun izlediği ekonomi politikası, yönetim anlayışı ve iktidara gelişinde yaptığı iddia edilen seçim hileleri gösteriliyor. Ermenistan halkı ve muhalefeti, geçen yıl sonuç alınmayan gösterileri yarınki 5 Nisan’da yeniden başlatıyor. Muhalefetin, Koçeryan görevi bırakıncaya dek eylemi sürdüreceği bildiriliyor. Konuya ilişkin açıklamalar muhalefetin bu konuda kararlığını ortaya koyuyor.

Devlet Başkanlığı seçiminde Koçeryan ile yarışan Karen Demirçiyan ile Ermenistan eski savunma bakanı ve Cumhuriyet Partisi Başkanı Vağarşak Harutyunyan, verdikleri demeçlerde, 5 Nisan’dan itibaren Koçeryan’a karşı ayaklanacaklarını, Koçeryan istifa edene dek eylem ve gösterilerini sürdüreceklerini kaydetti. Bu açıklamalar aynı zamanda Ermenistan halkının Koçeryan’a karşı ayaklanma çağrıları olarak değerlendiriliyor.

Rusya’yı zorlayan dönem

Kafkasya’daki siyasi gelişmeler, Rusya’yı da düşündürmeye başladı. Zira Rusya, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Kafkaslardaki etkinliğini korumak için ciddi bir mücadele vermişti. Buna karşın ABD’nin ise NATO ve Türkiye aracılığı ile verdiği mücadele, Rusya’yı daha fazla düşündürmeye başlıyor. Bir yandan Baku-Ceyhan boru hattı ile Rusya’nın ekonomik çıkarlarına darbe vurulmaya çalışılırken, öte yandan NATO savunma işbirliği çerçevesinde yürütülen askeri çalışmalarla Rusya’nın Kafkaslardaki askeri etkinliği de kırılmaya çalışılıyor.

Mart sonunda NATO bünyesine dahil edilen doğu Avrupa ülkeleri ve Baltık cumhuriyetlerinden ötürü Rusya Devlet Başkanlığı ve Duma sözcülüğü, tepkisini göstermeye başladı. Önceki gün açıklama yapan Duma Sözcüsü Boris Grizlov, NATO’nun genişleme kapsamında baltık cumhuriyetlerini dahil etmesini, Rusya sınırlarını zorlamak olarak değerlendirdi. Rusya’nın ise askeri düzenlemelerini bu çerçevede yaparak ekonomik ve siyasi çıkarlarını savunacağının altını çizmişti.

Bugün Ermenistan’da başlayacak gösteriler ile mevcut yönetimin istifaya zorlanması, NATO genişleme çalışmalarından ötürü ABD ile Rusya ilişkilerinde sorun yaşandığı bir döneme denk düşüyor. Ermenistan’ın Rusya yanlısı hükümetinin istifa etmesi halinde ise ülkedeki Rus askeri güçlerinin durumu da belirsizleşecek.

NATO geçen yıl Haziran ayında 2003 yılı tatbikatlarını Ermenistan’da yapmış, ardından Gürcistan topraklarında üsler açmaya karar vermişti. Gürcistan ile Rusya arasında son beş yıldır süren askeri güçler ve üsler konusundaki sorunlar, bu dönem daha da derinleşerek sürmüştü. Rusya’nın Gürcistan ve Ermenistan üzeri oluşturduğu askeri ve savunma hattını yitirmesi durumunda Ermenistan’daki askeri güçlerini devreye sokacağı ve bunun da Kafkas savaşı anlamına geleceği ileri sürülen ve en çok kabul gören görüşler arasında yer alıyor.

Yorumlar kapatıldı.