İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

özgürpolitika: Süryani rahibe tehdit

ELİF SONZAMANCI /DİHA/ADIYAMAN

Adıyaman’da ‘Hakimiyet kayıtsız şartsız Allah’ındır’, ‘Selefiler üstad Usame Bin Ladin emir onundur’, ‘Kiliseyi havaya uçururuz’ gibi tehditler alan Mor Petrus ve Mor Pavlus Süryani Kadim Kilisesi Rahibi ve Metrolit Vekili Melki Ürek ile avukatları Faruk Şan bir duruşması için gittiği Adıyaman Adliyesi’nde başka bir duruşma için adliyede bulunan gardiyanların sözlü hakaretine maruz kaldı.

Mor Petrus ve Mor Pavlus Süryani Kadim Kilisesi Rahibi ve Metrolit Vekili Melki Ürek’e saldırı yargıya taşındı. Adliyede yaşadıklarını DİHA’ya anlatan Av. Şan, önceki gün sabah saat 09.30 sıralarında Melki Ürek’in tehdit edilmesi sonucu davacı olduğu Latif Gürbüz’ün yargılandığı birinci duruşma dolayısıyla Ürek’le birlikte adliyeye gittiğini ifade etti. Adliyede farklı bir duruşma için gelen gardiyanların hakaretlerine maruz kaldıklarını belirten Şan, şunları aktardı: “Oradaki gardiyanlardan biri, ‘Bu gavur sizden mi, bizden mi’ dedi ve ardından küfretmeye başladı. Ben de bunu duyunca geri döndüm ve ona yaptığının doğru olmadığını, artık farklı renklerinde kabul edilmesi gerektiğini ve onunla konuşmak istediğimi söyledim. O esnada yanında bulunan diğer gardiyan söze karışarak beni ilgilendirmediğini, sözlerin kilise rahibine söylediğini belirtti. Ben de onun vekilim olduğunu ve böyle davranıldığı zaman müdahale edeceğimi söyledim. Sonra bana yumruk atmaya çalıştı. Araya girenler sayesinde çok ileri gidemedi. Aralarında Adıyaman E Tipi Kapalı Cezaevi İkinci Müdürü de bulunuyordu. Hem kişiliğime hem de mesleğime hakaretlerde bulundu. Olaya tanık olan 15 avukatla beraber Cumhuriyet Başsavcılığı’na çıkarak suç duyurusunda bulundum.” İnsanların artık farklı renklere tahammül etmesi gerektiğini, farklı dini yaşayan insanlara “gavur” ithamının kullanılmasının bir tahammülsüzlük olduğunu vurgulayan Şan, yetkilileri göreve davet etti. Kilise Rahibi ve Metropolit Vekili Melki Ürek ise yaşanılanlardan dolayı çok üzgün olduğunu ve bu konuda yorum yapmak istemediğini ifade etti.

‘Kiliseyi havaya uçururuz’

Ürek’in adliyede olaylı geçen duruşmasının gerekçesi kiliseye atılan el yazılı bir not ve maille yollanan tehditlerdi. Ocak ayı başlarında kilisenin bahçesinde “Rahip Selamaleyküm, bak biz seni uyardık. Git misyonerliğini başka yerde yap. Burada eğer devam edersen gerisini sen düşün. Senin ne zaman tuvalete, dışarıya, kiliseye gittiğini biliyoruz. Sen polise haber verdiğin anda bizim de haberimiz olur. Üç gün içinde git” yazılı ve Selefi Salih imzasını taşıyan el yazılı bir not atıldı. Daha sonra 7 Ocak 2004 tarihinde internet aracılığı ile “Selamunaleyküm ben Selefi Salih. Ben Adıyaman temsilciniz olan keşişi uyardım. İki gün kaldı. Eğer iki gün sonra gitmez ise onu kilise ile birlikte havaya uçururuz. Hakimiyet kayıtsız şartsız Allah’ındır” yazılı mail atıldı.

Bir gün sonra ise “Selefiler üstad Usame Bin Ladin emir onundur” yazılı mail atıldı. Olay karşısında Ürek suç duyurusunda bulundu. Yapılan araştırmalar sonucunda Latif Gürbüz isimli şahıs tehdit suçundan yakalandı. Dava günü yaptıklarını kabul eden ve pişman olduğunu kaydeden Gürbüz’ün yargılandığı duruşma 4 Mayıs tarihine ertelendi.

Ürek’in kilisede yaşadıkları bunlarla da bitmiyor. 15 Aralık 2003 tarihinde kilisenin kapısına gelen ve kendini polis diye tanıtan bir kişi, “Ben gizli polisim, sen gizli gizli İncil dağıtıyorsun diyerek”, Ürek’e küfürler etmiş ve yüzüne tükürerek kilisenin kapısını çarpıp gitmişti. Ürek, yine suç duyusunda bulunmuştu. Soruşturma ise devam ediyor. Ürek’in yaşadığı bir başka olay da cep telefonuna gelen mesajdı. “Misyoner Alex ile sen defolun. Afgan kadın ve çocuklarının acılarını unutmadık. Yoksa kilisenizi başınıza yıkarız. İsa’nın ismini kirlettiniz” yazılı mesaj karşısında Ürek suç duyurusunda bulunmuştu. Yine aynı zamanlarda kilise taşlanarak içeridekilere tehditler savrulmuştu.

Yorumlar kapatıldı.