İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: ZANKEZUR BAKIR MOLİBDEN KOMBİNASININ ÖZELLEŞTİRİLMESİ İÇİN ULUSLARARASI İHALE

Ticaret ve Ekonomik Gelişim Bakanı Karen Cşmarityan, Ermenistan’ın en iyi işletmesi sayılan Zankezur Bakır Molibden Kombinasının (ZBMK) özelleştirilmesi için uluslararası ihale ilan edildiğini açıkladı.

Konuya ilişkin bilgi veren bakan, özelleştirmeye ilişlkin açıklamayı, son günlerde Londra’da yapılan Madencilikle ilgili bir seminer esnasında kendisinin yaptığını ve bu seminerde hazır bulunan sektörün büyük firmalarından Rio Tin Ton, Phillips Deuch, DHP, Komsap, Rusal gibi girmalarca ZBMK’nin özelleştirilmesine büyük ilgi gösterdiklerini afade etti.

Molibdene yönelik dünya piyasalarındaki talep azalışını da dikkate alan Ermenistan’ın bu madencilik devi, daha verimli çalışma amacında. Özellikle ihaleyi kazanacak firma, yıllık 30-40 milyon tonluk ihracatı garanti edebilmeli, bu ihracatın 3-5 katı artması anlamına geliyor. Molibden’in işlenmesi için yeni tesisin kurulmasının olanaklı olması yanısıra, firma çevre koruma standartlarına uymak zorunda. Yatırım programının yaklaşık değeri 350-500 milyon dolar civarında olup, bu değerin %20-25 madenin kullanım ve işletmenin mülkiyet haklarının devir değerini oluşturuyor. Bu; Hükümetin talep ettiği miktarın en az 130 milyon dolar olduğu anlamına geliyor. Bakan, ülke içinde bakır işleyen firmaların eşit koşullarda hammede satın alması durumunda ayrıcalıklara sahip olması gerektiğini de söylüyor.

1999 yılına kadar ZBMK’nin zararla çalıştığını, sonraki yıllarda kara geçerek yıllık 4-4,5 milyon dolar kazancıyla eski borçlarını kapattığını söyleyen bakan, işletmede 2300 kişinin aylık ortalama 83.000 dram aylıkla çalıştığını da kaydetti.

İhaleye katılacak firmaların katılım şartı olarak 25-30 milyon dolar ön ödeme yapması gerektiğini, en geç 6-7 ay içinde sonuçlandırılacak müzakereler sonrsında, kazanamıyan firmalara ödemelerinin geri iade edilceğini de söyledi K. Cşmarityan.

Agarak bakır Molibden kombinasının özelleştirilmesine ilişkin AZG’ın sorusunu yanıtlayan Bakan Cşmarityan, özelleştirme sonucu işletmeyi devralan “Kompat” firmasının daaha Sovyetler Birliği döneminde çalıştığını, yapılan sözleşme gereği, bölgenin stratejik önemi dikkate alınarak, üretimin durması halinde dahi çalışanlara ücretlerini ve devlet bütçesine 100.000 dolar ödeme yükümlülüğünde olduğunu, Kompat’ın ilk yıl 3,5 milyon dolar yatırım, daha sonraki aşamada yapacaklarına ilişkinse program sunması gerektiğinin altını çizdi.

Ara Mardirosyan

Yorumlar kapatıldı.