İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: KIBRIS PARLAMENTOSU’NDA MELKONYAN OKULU’NUN KAPATILAMSINA İLİŞKİN HARARETLİ TARTIŞMALAR

Kıbrıs yönetimi; AGBU’nun, Melkonyan Okulu’nu Haziran 2005’te kapatma kararını tekrar gözden geçirmek için olaya müdahale etmeye başladı. Nikosya “Fianancial Times” gazetesi yayımcısı Masis Ter Bartoğ’un verdiği bilgiye göre; Salı günü Parlamento’da hararetli tartışmalar oldu. Eğitim Komisyonu Başkanı Prodromos Prodromu, AGBU’dan Temsilciler Meclisi’ne Okulun geleceğine ilişkin projelerini bildirmesini istedi. Prodromu; AGBU’nun kiraladığı Amerikalı temsilci Gordon Anderson’un “AGBU’nun binayı satmaya niyeti olmadığı, başka konulardaki alternatif faaliyet alanlarına ilişkin incelemelerde bulunulduğu” yönündeki açıklamasını yeterli bulmadığı ifade ederken, Milletvekili Yonas Nikolau ve hukukçu Nikos Tornaritis, Okul binalarının Kıbrıs Ulusal anıtları listesi içine alınması sürecinde olduğunu hatırlattılar. Tornaritis AGBU temsilcisine sesini yükselterek,bunun başkalarının hakkına saldırı olduğunu da söyledi.

Okulun günlük sıradan bir okul veya diğer okullarla işbirliği içine girmeye yönelik AGBU temsilcisinin açıklamalarını mantıksız bulan Prodromu, yapılmak istenen projelerin kesin olarak kendilerine sunulmasını, 200 öğrencinin kaderinin tehlike altında olduğunu, ve bu belirsiz dguruma tahammül edemiyeceklerini kaydetti.

Mecliste; Gordon Anderson’un Ermeni milletvekili Petros Kalaycyan’a, konuyu Parlamento gündemine getirmesinden ötürü sataşması memnuniyetsizlik yarattı. Gordon sakin olmaya davet edildi, kanıtları tahrif etmemesi istendi ve “Narek” Okul Yönetim Başk. Vahak Adamyan’ın, okul mezunlarından 220 kişinin eğitimlerini Melkonyan’da sürdürme dileğini ilişkin açıklamayı hatırlattı. Kıbrıs Okul mezunları ve Velilerin menfaatlerini temsil eden Masis Ter Bartoğ’un AGBU ile görüşe isteğine AGBU’nun gönülsüz olması da Meclis’te ifade edildi.Ter Bartoğ ilişkin kuruluşların okul yönetimini üstlenmeye hazır olduklarını teyid etti ve Okulun korunmasına ilişkin olarak, Yeşillerin önerdiği, okulun ticari meta olmasının engellkenmesine ilişkin çağrıya destek olunması çağrısında bulundu. “Akel” ve “Diko” partilerili milletvekilleri de okul alanının statüsünün korunması için destek sözü verdiler. Okul Mezunları Birliği, AGBU’nun kararının arkasında, ülkeden 40 milyon Kıbrıs altınının belirsiz amaçlarla çıkarılması amacı olduğunu yönünde uyarı yapmakta.

Yorumlar kapatıldı.