İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

lraper: Ermeni Patrikliği Liberal Düşünce Toplantısına Katıldı

“Dinlerarası ilişkiler: Seküler ve Demokratik bir Sistemde Barış İçinde Bir arada Varoluş Arayışı” temalı toplantı, Liberal Düşünce Topluluğu ve onların projelerini destekleyen Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Temsilciliği’nin bir girişimi olarak 21-22 Mart 2004, Nippon Otel, Beyoğlu, İstanbul’da gerçekleşti.

Toplantıda Türkiye Ermenileri Patrikliği’ni Ruhani Kurul 2. Başkanı Rahip Sahag Maşalyan ve Ruhani Kurul Sekreteri Kıdemli Peder Dr. Krikor Damatyan temsil ettiler. Toplantının açılışında Patrik Mesrob II Hazretlerinin kutlama mesajı Prof. Dr. Hüseyin Hatemi tarafından okundu. Bu mesaj şunları
içeriyordu:

“Doç. Dr. Ömer Çaha koordinatörlüğünde Liberal Düşünce Topluluğu tarafından düzenlenen toplantıya davetiniz için teşekkür ederim. Ne yazık ki, ameliyat sonrası nekahat döneminde bulunduğum için şahsen katılamıyorum.

Toplumlardaki çok renkliliğin ahenk içinde bir arada var oluşunun sürdürülebilmesi ancak insan temel hak ve hürriyetlerinin eksiksiz uygulanması ile mümkün olabilir. Toplumu teşkil eden unsurların birbirlerine karşı hukuk, barış, adalet ve hoşgörü prensipleri çerçevesindeki davranışları, insanların kenetlenmesine ve toplumsal çatışmaların önlenmesine hizmet edecektir.

Ermeni Patrikliği, Türkiye’de Müslüman ve Gayrimüslim vatandaşlar arasında var olan yaşam diyalogunun daha sağlam temeller üzerinde geliştirecek çabaları yürekten desteklemektedir. Son yıllarda Türkiye’de tektanrılı dinlerin önderleri birlikte hareket ederek birçok önemli konuda seslerini yurda ve dünyaya duyurmuşlardır.

Bu toplantı vesilesiyle “Dinlerarası ilişkiler: Seküler ve Demokratik bir Sistemde Barış İçinde Birarada Varoluş Arayışı” başlıklı projeye imzasını atan Liberal Düşünce Topluluğu’nu, projeye destek veren Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Temsilciliği’ni kutluyorum.

Toplantının tüm katılımcılarını selamlıyor, çalışmalarının verimli olması için dua ediyorum.”

Toplantılar 40 kişinin katıldığı yuvarlak masa formatında cereyan etti. Katolik Kilisesi Mons. George Marovitch başkanlığındaki bir kaç Katolik rahibi tarafından, Protestan kiliseleri ise İsa Karataş tarafından temsil edildiler. İnsan hakları örgütleri, Müslüman ve Alevi kurumların temsilcileri, hukukçu ve akademisyenlerin katıldığı toplantı daha ziyade bir tanışma ve ortak sorunların paylaşılması amacını güden kapalı oturumlar şeklinde gerçekleşti.

Bu bağlamda konuşmacılar daha ziyade spontane söz alarak konuşmayı tercih ettiler. Rahip Sahag Türkiye’deki Ermeni Kilisesi’nin sorunlarını, özellikle din görevlisi ve din öğretmeni yetiştirmekteki zorlukları vurgulayan, vakıflarla ilgili sorunlara atıfta bulunan bir konuşma yaptı.

İki gün süren bu toplantı, aslında daha uzun soluklu bir projenin parçası olarak tasarlanmıştı. Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Temsilciliği’nin katkılarıyla LDT tarafından yürütülen bu proje, Türkiye’deki çeşitli inanç gruplarının barış içinde bir arada yaşamasının önündeki engellerin soruşturulması, taleplerinin belirlenmesi, ilgili mevzuatın insan hakları ve demokrasi ilkeleri ışığında ele alınması ve bu alanda yapılması gerekenlerin tespitinin yanında; söz konusu grupların birbirlerinden neler beklediklerinin de karşılıklı olarak anlaşılmasını amaçlıyor.

Toplantı, katılımcılar tarafından çok aydınlatıcı, esinleyici ve umut verici bir girişim olarak değerlendirildi. Genel kanı, tüm din ve inanç özgürlüğü sorunlarının, laikliğin devletçe kavranılıp uygulanmasından doğan aksamalardan kaynaklandığıydı. Ortak sorunlar karşısında herkes herkesin sorunlarına kendisininmiş gibi sahip çıkmalı ve bu sorunları ‘bireysel kurtuluş’ düzeyinde değil, evrensel insan hak ve özgürlükleri çerçevesinde sahiplenmelidir, denildi.

1992’de Ankara’da faaliyete geçen Liberal Düşünce Topluluğu; çağdaş uygarlığın temelinde yatan fikri geleneklerin Türkiye’de tanıtılmasını temin etmeyi, piyasa ekonomisi, etik, özgürlük, insan hakları, adalet, barış, eşitlik, hoşgörü, hürriyetçi demokrasi gibi insanların güven, düzen ve refah içerisinde yaşamasını sağlayan değerlerin ve kurumların anlaşılmasına ve benimsenmesine yardımcı olacak çalışmalar yapmayı amaç ediniyor. Bu amaç çerçevesinde insanların düşünme ve muhakeme kabiliyetlerini geliştirmek için başvurabilecekleri fikri, felsefi, amprik kaynakların oluşumuna katkıda bulunmak; buna uygun araştırma ve inceleme çalışmalarında bulunan kimselere maddi ve manevi destek sağlamak gibi faaliyetler yürütüyor. Topluluk ayrıca, bu doğrultuda Türkiye’nin temel problemlerine liberal ilkelerle bağdaşan çözüm yolları bulmayı ve kamu politikasının oluşturulmasında etkili ve yetkili odakları yeniden eğitmeyi ve bilgilendirmeyi hedefliyor.

Yorumlar kapatıldı.