Büyük Oruc’un (Medz Bahk) sonuna yaklaştığımız bu günlerde tüm kiliselerimizde her gün arevakal duaları sürüyor. Geçirdiği kazadan sonraki nekahet dönemi süren Patrik Mesrob II Hazretleri 21 Mart Pazar sabahı Surp Asdvadzadzin Patriklik Kilisesi’ndeki törenleri yönetti ve vaaz etti.
Arevakal töreni sonunda vaaz eden Patrik Hazretleri, bu pazarın “Adaletsiz Hakim Pazarı” olarak adlandırıldığını, bunun nedeninin ise günün Kutsal Kitap okuma parçası olduğunu söyleyerek, bu bölümü açıkladı.
İsa, bu meselinde bir kentte Tanrı’dan korkmayan, insanlardan utanmayan bir hakim olduğunu anlatır. Böylesi insanlar her türlü kutsiyeti ve acıma duygusunu kaybetmişlerdir. Aynı kentte dul bir kadın vardı ve hakkını araması için hakime gelip mahkemesini yapması için yalvarıyordu. Fakat hakim uzun süre dul kadının mahkemesini reddetti. Çünkü onun nre parası vardı, ne de etkin dostları. Sonunda hakim kadının isteğini yerine getirir. Ama bunun nedeni Tanrı’dan korkması değil, dul kadının sürekli kendisini rahatsız etmesidir.
Patrik Hazretleri bu meseli yorumlayarak şöyle dedi: “İncil’deki meselde kötü biri olduğu söylenen yargıç, dul kadının sürekli yalvarışlarından etkileniyorsa, iyilik kaynağı olan Tanrı, kendisine yakaran inanlardan adaletini esirger mi? Davası için adaletsiz yargıca başvuran kadın örneğindeki gibi, biz de sürekli dualarımızla Tanrı’ya başvurmalıyız”.
Patrik Hazretleri, her cemaat üyesinin toplu ibadete katılması gerektiğini, ancak tek başınayken ettiği kişisel dualarının çok öenmli olduğunu söyledi.
Çünkü kişisel dua etmeyi bilmeyen biri, toplu ibadete de katılamaz, ancak hazır bulunmuş olur. Rab İsa’nın meseline dönen Ruhani Reisimiz, meselde İsa ‘nın şu sözlerine dikkat çekti: “İnsanoğlu geldiği zaman acaba yeryüzünde iman bulacak mı?”. Meselin ana fikri de zaten sürekli duadır.
Patrik Hazretleri Kutsal Kitap aracılığıyla Tanrı’nın sürekli olarak bize Sözü’nü (Kelam’ını) ilettiğini söyledi. Biz ise O’na dualarımızla cevap verebiliriz. Dua her şeyden önce Tanrı ile konuşmaktır. Kilisemizin en büyük mistiklerinden Aziz Krikor Naregatsi ise dua için “Kalbin derinliklerinden Tanrı ile konuşma” demiştir. Büyük Oruc’un bu pazarının sırrı bize, oruç, dini ziyaretler, tövbe, Kutsal Kitap okumalarının yanısıra duanın ruhani hayatımızda özel bir yeri olması gerektiğini hatırlatır. Patrik Hazretleri vaazini bir soru ile noktaladı: “En son ne zaman kalbinizin derinliklerinden ve tüm benliğinizle dua ettiniz? Göksel Babanızla en son ne zaman konuştunuz?”
Yorumlar kapatıldı.