İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AZG: ERMENİSTAN’DA AB PROGRAMLARI

Nana Petrosyan’in haberi soyle…

AB kendisiyle işbirliği yapan ülkelerde, ilişkin ülkelerin öncelikli problemlerini tespit amacıyla, daha fazla temsil olma amacındadır. Dün “Congress” Otel’de konuya ilişkin bilgi veren Avrupa Komisyonu Gürcistan ve Ermenistan Heyeti başkanı Bn. Adriana Longoni, “Partnörlük ve İşbirliği” Anlaşmasının, Ermenistan Hukuk Mevzuatını AB Hukuk Mevzuatına uyumlaştırma olanağı sağladığını söyledi. AB programlarına ilişkin olarak, BDT ülkelerinde gerçekleştirilen TACIS’i ki bunlar uzun vadeli programlar olup 2006’ya kadar yapılacakları içeren sonuncusu bir hafta önce Ermenistan Hükümetiyle imzalandı. Doğu ve Batı’yı birbirine bağlayıp, İpek Yolu’nu tekrar canlandırmayı içeren TRASECA programı çerçevesindeyse yollar yapılıp, transit geçiş noktaları inşa edilecek. AB’nin son 10 yılda Ermenistan’da gerçekleştirdiği programların değeriyse 380 milyon değerinde.

AB tarafından Ermenistan’da bireysel girişimciliği destekleme programı çerçevesinde, girişimcilere gerekli danışmanlık hizmetleri verilmekte. AB gerektiğinde danışmanlık hizmetlerrinin %50 masraflarını üstlenmekte. AB Tahıl Güvenliği Programı çerçevesinde hem şahıslar hem de Hükümet için destek çalışmalar yapmakta, bunu Tarım ve Çalışma ve Sosyal Sorunlar bakanlıkları aracılığıyla gerçekleştirmektedir.

AB çeşitli programlarla; drenaj ağlarının temizlenmesi ve onarılması, hayvanların aşılanması, bitki zararlılarıyla mücadele, Çocuk Evlerine ve Çocuk Evlerinden yetişenlere destek hizmetleri de sunmaktadır. Tarım alanlarının tesbiti, toprak türlerinin haritalarının çıkarılması ve mülkiyet hakkının kaydına ilişkin gerekli destekler çalışmalar da yürütmekte. AB Gaz Tevzi ve Nüğkleer Enerji Transfer programları da yürütmekte.

Ermenistan’da Hidro Enerjinin gelişmesi alanında destekte bulunan AB Vorotan Barajının tamamlanması ve Medzamor Atom Santralı’nın güvenliğini temin için de katkıda bulunurken, Abovyan yeraltı Gaz Depolarınınn onarılması ve büyütülmesi çalışmalarına da destek vermekte, İran-Ermenistan gaz hattı güvenliği için değerlendirme çalışmaları yapacak ve bu programın 2005 yılında bitirilmesi öngörülmekte.

Yorumlar kapatıldı.